Малък български търговец е замесен в първия случай на фалшифициране

...
Малък български търговец е замесен в първия случай на фалшифициране
Коментари Харесай

Дребен търговец е в основата на схемата с фалшивите онколекарства

Малък български търговец е забъркан в първия случай на подправяне на медикаменти за онкоболни три месеца след старта на системата за верификация. Четири опаковки от едно лекарство са изнесени от България за Холандия. Случаят е уловен от европейската система за инспекция на медикаментите. Това заяви пред БНР Деян Денев от Българската организация за верификация на медикаментите.

Денев разясни, че единствено опаковките са били фалшифицирани, само че има възможност ампулите в тях да са били с изминал период на валидност.
„ Всички търговци в Европа са предизвестени да наблюдават това лекарство, тези партиди. До момента не са открити други фалшифицирани опаковки… Ако във веригата на разпространяване на медикаменти има фалшифицирани опаковки или фалшифицирани медикаменти, системата ги засича и те не стигат до пациента. В този случай системата ги е засякла “, добави Деян Денев.

Той напомни, че системата работи от 9 февруари тази година: „ До момента са сканирани милиарди опаковки в цяла Европа и това е първият случай, в който се открива фалшифицирана опаковка “.

„ Аптеките и търговците, преди да освободят даден лекарствен артикул, би трябвало да го ревизират, да го сканират, тъй като, в случай че не се сканират опаковките, даже и да има фалшификации във веригата на разпространяване на медикаментите, те няма по какъв начин да бъдат открити “, акцентира Денев.
Деян Денев разгласи, че 40% от аптеките в България към момента не са свързани със системата за верификация на медикаментите.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР