Максимален осигурителен доход от 3000 лева и нова формула за

...
Максимален осигурителен доход от 3000 лева и нова формула за
Коментари Харесай

Пак нова формула за изчисляване на пенсиите!

Максимален застрахователен приход от 3000 лв. и нова формула за пресмятане на пенсиите влизат в действие от през днешния ден. Въпреки че беше планувано отпадане на тавана за новите пенсии, това няма да се случи, откакто държавното управление заложи запазването му за всички пенсии от тази година.

От 1 януари се усилват изискваните стаж и възраст за пенсиониране на дамите и мъжете, както е заложено в Кодекса за обществено обезпечаване - дамите могат да излязат в пенсия при навършени 61 години и четири месеца, а мъжете - при навършени 64 години и два месеца.

В края на предходната година ръководещите взеха решение да усилят оптималния застрахователен приход от 2600 на 3000 лв., само че да запазят тавана на пенсиите за всички пенсионери. Този таван е в размер на 910 лв., а от 1 юли ще се вдигне до 40 % от оптималния застрахователен приход или 1200 лв. за 2019 година.

Нова ще бъде и формулата за пресмятане на пенсиите, отпуснати след края на 2018 година - в нея ще влиза единствено приходът, върху който са внасяни осигуровки след 1 януари 2000 година, а в случай че човек няма застрахователен стаж след тази дата, ще се взема наличният приход, без значение от продължителността на интервала, за който се отнася. Във формулата е заложен и таван на самостоятелния коефициент при пресмятане на размера на бъдещата пенсия.

Освен това тежестта на година застрахователен стаж се замразява на 1.2 %, макар плануваното последователно повишаване. Тежестта на годините има значение при преизчисляването на пенсиите от 1 юли. От тази дата минималната пенсия ще се усили от 207 на 219 лв., а всички пенсии, отпуснати до края на 2018 година, ще се вдигнат с 5.7 %. През тази година минималното обезщетение за безработица ще бъде 9 лв. дневно, а оптималното - 74 лв. дневно.

От през днешния ден влиза в действие и новият размер на минималната работна заплата - тя се усилва от 510 на 560 лв..
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР