Макроикономическият анализатор Джордж Геймън изрази опасенията си от предстояща втора

...
Макроикономическият анализатор Джордж Геймън изрази опасенията си от предстояща втора
Коментари Харесай

Предстои втора вълна на банковата криза – сривът може да е по-тежък от този през 2008 г.

Макроикономическият анализатор Джордж Геймън изрази опасенията си от идна втора вълна от банкови банкрути. Обръщайки се към своите съвсем 500,000 клиенти в YouTube Геймън посочи значими индикатори, които сочат, че предстоят още банкови банкрути. 

Той означи по-специално внезапното повишаване на банковите заеми от системата на Федералната банка за жилищно кредитиране (FHLB) и новосъздадената Програма за срочно финансиране на банките (BTFP).

Според Геймън проблематичните банки, които се нуждаят от ликвидност, нормално изследват разнообразни благоприятни условия. Първоначално те се обръщат към пазара, като да вземем за пример репо пазара, заради неговата доходност. Ако обаче това се окаже незадоволително, те преглеждат FHLB като опция, въпреки и с принуда.  

FHLB разновидността се смята за “ “, въпреки и скъпо и със строги условия. В случай че банката не може да получи достъп до FHLB, тя прибягва до крайния заемодател от последна инстанция – Федералния запас – и търси помощ посредством принадлежности като нововъведената BTFP.

Геймън обърна внимание на данните от системата за стопански данни на Федералния запас (FRED), които демонстрират непрестанно и внезапно повишаване на заемите както от FHLB, по този начин и от BTFP. Това служи като доказателство, че банковата рецесия продължава и надалеч не е преодоляна.

Дисконтовият прозорец ( discount window ) – стратегия за незабавно кредитиране, предлагана от Федералния запас за даване на краткосрочни заеми на банките – служи като финален индикатор за наблюдаване. Геймън допуска, че в случай че интензивността на дисконтовия прозорец ненадейно нарасне, банките, прибягващи до тази стратегия, всъщност ще алармират на пазара за своята несъстоятелност.

Геймън допуска, че като се следят графиките на задатъците на FHLB, потреблението на BTFP и дисконтовия прозорец, може да се планува идната вълна на рецесията.  

Значително нарастване на тези индикатори евентуално ще докара до банкрут на повече банки през идващите седмици или месеци, което може да докара до икономическа среда, наподобяваща или даже надхвърляща тежестта на международната финансова рецесия.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР