Македонското издание Вечер.мк, написа (частично цитирайки БТА)по повод посещението на

...
Македонското издание Вечер.мк, написа (частично цитирайки БТА)по повод посещението на
Коментари Харесай

Истерия в Македония: Йотова откри българи в Косово и подари български книги

Македонското издание Вечер.мк, написа (частично цитирайки БТА)по мотив визитата на българският вицепрезидент Илияна Йотова в Косово: В Призрен Илияна Йотова се срещна и с членове на „ Културно-просветното сдружение на българите в Жупа – българи мохамедани “, което е със седалище в село Долно Любине, покрай Призрен. Основан е през 2004 година и развива културна и осведомителна активност, ориентирана към възобновление и опазване на българската еднаквост на локалното население в регионите на Жупа и Подгора.
Целта на България е българската общественост в Косово да получи формален статут на общественост, което дава спомагателни благоприятни условия, присъединяване в Консултативния съвет за националните малцинства и опция за решение на редица проблеми на общностите и хората в тях.
През май 2018 година в Народното събрание на Косово беше импортирана петиция от организацията „ Обединени българи на Косово “, подписана от 459 жители на Косово с българско съзнание, за публично признание на българската общественост.
Петицията е реалност, само че подписите са „ загубени” и не могат да бъдат открити, а отговор на петицията нямаше, по тази причина по рекомендация на президента на Косово Вьоса Османи организацията „ Обединени българи на Косово” провежда нова акция и през януари 2023 година те внесоха в косовския парламент нова петиция с 466 подписа.
Очакванията на българите в Кръстец, с които се срещна Илияна Йотова, бяха точно петицията да бъде призната. Вицепрезидентът ги осведоми за диалозите с косовския президент Вьоса Османи, с който беседва предния ден в Прищина.
„ В нейно лице виждам гаранция, че този път подписите няма да бъдат изгубени и ще минат през Народното събрание, откакто тя ме увери, че е говорила с комисията по етническите въпроси на Народното събрание на Косово и с премиера “, Това сподели Йотова по-късно пред български публицисти.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР