Македонският президент Стево Пендаровски директно обвини българските учени от смесената

...
Македонският президент Стево Пендаровски директно обвини българските учени от смесената
Коментари Харесай

Пендаровски обвини българските учени за напрежението между двете държави

Македонският президент Стево Пендаровски непосредствено упрекна българските учени от смесената историческа комисия за напрежението сред двете страни. Това стана след съвещанието на Съвета по сигурност към президента на районен съд Македония, съобщи БГНЕС.

Новият метод, който министър председателят Кирил Петков показа, когато дойде в Скопие, е доста по-различен от досегашния, акцентира президентът Пендаровски.

През миналата година и половина акцентът, който София сложи, беше прекомерно огромен върху Историческата комисия. Дори и да не е записано в Договора от 2017 година, де факто тези така наречен „ общи исторически събития “, се трансфораха в предусловие за започване на договарянията за участие в Европейски Съюз. Новият метод, който беше приветстван и от Скопие, и от интернационалната общественост и Брюксел, допуска Историческата комисия да бъде единствено една от петте, които ще работят, и въз основа на напредъка в останалите работни групи и комисии ще се прави оценка дали до края на френското председателство районен съд Македония е изпълнила изискванията и заслужава да стартира договарянията след 17 години очакване.

" Това, което усложнява и ще усложнява работата на Историческата комисия е реториката, която се чува понякога от членовете на Историческата комисия от София, които постоянно преди срещата си с македонските си сътрудници се пробват да наложат решения на тази комисия ", сподели Пендаровски.
Нинова отхвърли аудиенция в Скопие поради провокацията на Пендаровски
Вицепремиерът и министър на стопанската система Корнелия Нинова отхвърли да взе участие на първото съвещание на " Работната група стопанска система, търговия...
Прочети повече
„ Моят съвет към тях е по-малко да се приказва пред медиите, по-малко предопределяне на изхода от работата на тази комисия, а повече съответни резултати, само че единствено посредством пълноправен разговор с техните македонски сътрудници “, акцентира Пендаровски.

Той разяснява и настояването на София за вписването на българите в главния закон като държавотворен народ.

„ В момента София приканва за промени в Конституцията на РСМ и вкарването на българите в нея. Това е един сензитивен въпрос. Конституцията би трябвало да се трансформира, когато има аргументи за това нещо. Според мен сега не би трябвало да се случва смяна на Конституцията. А когато това стане, би трябвало да има цялостен консенсус сред всички политически сили “, съобщи Пендаровски.

Изненадан съм от мненията, които последваха срещата ми с представители на организацията ОМО „ Илинден “, сподели още президентът на районен съд Македония Стево Пендаровски в отговор на въпрос по какъв начин възприема сигналите и мненията от България.

Не стана ясно дали самата среща е попречила на някого, сподели Пендаровски.
Министерство на външните работи с остра реакция след срещата на Пендаровски с противозаконното ОМО „ Илинден “
Министерство на външните работи изрази угриженост от последните развития в Република Северна Македония, свързани с дейности на публични лица, посредством които се създ...
Прочети повече
Според него, „ няма нищо противоречиво в диалозите с хората, които бяха при мен “. „ Нито една точка или запетайка не беше в несъгласие с Договора от 2017 година “, акцентира македонският президент.

„ Ако на някого пречи самата среща на президента на районен съд Македония с македонци, откъдето и да са те, това не е мой проблем “, добави Пендаровски.

Той увери, че не е имало задни мисли при организирането и провеждането на срещата с ОМО „ Илинден “ – Пирин. „ Приемал съм и българи – жители на районен съд Македония “, сподели президентът и акцентира, че ще продължи да го прави.

„ Защитата на техните права беше част от диалозите. Но не очаквайте от мен да върша действия за отбраната на правата на българските жители. Обратното също е годно: Аз давам отговор за правата на правата на българите – македонски жители “, съобщи Стево Пендаровски.

Той акцентира, че българските институции са виновни за спазването на човешките права на македонците в България, а не президента на районен съд Македония. Ако македонците не са удовлетворени от това по какъв начин се съблюдават техните права, тогава могат да се извърнат към интернационалните институции. Вече има десетина присъди в Страсбург, напомни президентът Пендаровски.

Още от БАЛКАНИ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР