Македония може да получи покана за членство в НАТО, но

...
Македония може да получи покана за членство в НАТО, но
Коментари Харесай

НАТО ще покани Македония през юли, но ще я приеме само при "да" на референдума за името

Македония може да получи покана за участие в НАТО, само че да се причисли към организацията едвам откакто договорът бъде финализиран, а това значи " цялостна ратификация, референдум и позитивно гласоподаване. "

Това сподели генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг, представен от организация МИА и македонския уебсайт " Нова ТВ ". Той сподели, че чака да има единодушие сред водачите на страните членки и е " оптимист ", че това ще се случи и ще има опция за покана.

Присъединяването обаче ще изисква да се завърши договорът, който Македония подписа с Гърция по-рано този месец и с който приема да се преименува на Северна Македония, с цел да постави завършек на десетилетен спор.

Депутатите в Скопие ратифицираха контракта, само че президентът Геоге Иванов отхвърля опцията да го подпише. В резултат ръководещите в Македония търсят метод да го отстранят или да го принуждават да подпише, а в това време провеждат референдум, който би трябвало да се организира през есента.

Македония обаче мъчно ще може да се причисли, в случай че резултатът от контракта е " не ". За това приканва македонската съпротива, която (заедно с президента Иванов) счита, че договорът е " позорен " и " капитулация " на македонската еднаквост.

" Поканата от Европейски Съюз към момента е проблематична "

Поканата за НАТО ще е допустима, откакто Гърция отдръпна ветото си за присъединение на Македония в Алианса - нещо, което Атина дава обещание да направи тази седмица.

Според гръцки дипломатически източници на уеб страницата МКД поканата за участие в НАТО на срещата на върха на Алианса в юли е реален сюжет, само че това не се отнася за поканата за договаряния с Европейския съюз, която " към момента " е проблематична. Причината е, че доста страни членки още не са подготвени да вземат това решение, въпреки това да се отнася в по-голяма степен за договарянията с Албания, в сравнение с за тези с Македония.

Македонски медии писаха предходната седмица, че за момента Франция е най-големият противни на поканата за Скопие и че премерът Зоран Заев работи, с цел да " смекчи " позицията ѝ.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Балкани (4812)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР