Македония и Албания направиха във вторник първата си голяма крачка

...
Македония и Албания направиха във вторник първата си голяма крачка
Коментари Харесай

ЕК препоръча започване на преговори за членство с Македония и Албания

Македония и Албания направиха във вторник първата си огромна крачка за присъединение към Европейския съюз, откакто Европейска комисия насочи предложение към Съвета на Европейски Съюз да отвори публично договарянията за участието на двете страни.

Решението на съвета би трябвало да бъде взето единомислещо, а новината бе обявена по време на взаимна конференция от висшия представител на Европейски Съюз за външна политика Федерика Могерини и еврокомисаря по разширението Йоханес Хан в Страсбург.

Могерини разяснява че през последната година Европейска комисия е забелязала позитивна смяна и значими промени в района на Западните Балкани, което е довело до поканата за Албания и Македония. Йоханес Хан добави, че това е експорт на непоклатимост за района от страна на Европейски Съюз.

Всяка година напролет Европейска комисия ще разгласява отчет за напредъка на Западните Балкани по пътя към присъединението към Европейски Съюз.

Решението идва тъкмо преди срещата на 17 май в София за Западните Балкани, инициирана от бъргарското европердседателство. Еврокомисарят Хан съобщи, че срещата в София всъщност няма да слага въпроса за присъединителните процедури на тези страни, само че ще има диалози за съответни самодейност с Европейски Съюз – взаимоотношение в региона на енергетиката, стопанската система и свързаността. Разговорите ще бъдат по съответни планове.

" Това е инвестиция в мира, просперитета и сигурността на Европейски Съюз ", сподели Могерини. Хан добави, че Западните Балкани би трябвало да си дадат ясна сметка, че направените промени не са задоволителни. " Ние сме на добър път, само че още не сме там. Няма директни пътища към участието в Европейски Съюз ", сподели той.

За Македония не бяха коментирани нито проблемите, които би трябвало да се решат, нито постигнатия прогрес, само че за Албания се приказва съответно. Тирана има проблем с малцинствата, с проведената престъпност, правосъдната промяна, промяната на администрацията и корупцията.

Другият проблем, който Европейски Съюз би трябвало да реши по време на процедурата за присъединение на Западните Балкани, е радикализацията на младежите. Огромен проблем е и подобряването на междусъседските връзки, изключително в светлината на спора сред Прищина и Белград.

Аз съм един от най-силно вярващите, че може да има съглашение за нормализация на връзките сред Сърбия и Косово, сподели Могерини.

В същото време Европейска комисия разгласи, че Турция, която продължава да бъде претендент за участие, с огромни крачки се отдалечава от нужните критерии в областите на върховенството на закона и отбраната на човешките права.

Могерини добави само, че Анкара остава стратегически сътрудник на съюза и основен състезател в района.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР