Макар само малко допълнително квадратче за попълване на пола, това

...
Макар само малко допълнително квадратче за попълване на пола, това
Коментари Харесай

Мъж, жена или X: САЩ пусна полово неутрални паспорти

Макар единствено малко в допълнение квадратче за попълване на пола, това е голяма крачка за Д. Охеда, полово безпристрастен човек, който стана един от първите американци, кандидатствали за безпристрастен по пол паспорт.
„ Семейството ми към момента не схваща постъпката ми “, споделя Охеда, 34-годишен деятел, който се назовава D. и употребява за себе си местоименията „ те, тях “.
Опцията за приемане на паспорт с обозначение на пола "X ", която беше предоставена от администрацията на президента на Съединени американски щати Джо Байдън, беше приветствана топло от почти 1,2 милиона американци, чиято полова еднаквост попада отвън категориите "мъж или жена ".
Републиканските законодатели в цялата страна към този момент одобриха законодателство, което съгласно критиците лимитира правата на ЛГБТИ и е евентуално да подхрани напрежението сред обособените лагери в другояче разграничената по този въпрос нация.
При попълване на Х в паспорта си, полово неутралните хора не би трябвало да потвърждават с медицински документи положението си.
Охеда, която е родена като жена, работи като уредник в Националния център за транссексуално тъждество (NCTE), има и докторска степен по логика на психиката. Определя се и като транс човек.
През октомври Държавният департамент издаде първия американски паспорт с обозначението X за пол след дълга правосъдна борба, водена от лице от Колорадо, което е интерсексуално.
Едва на 31 март - Международният ден на транссексуалната видимост, Държавният департамент разгласи, че уголемява това право за всички американци
Издаването на паспорт с сексуален неутралитет в Съединени американски щати не е първият в света. Австралия стартира да издава паспорти с квадратче Х през 2011 година, а Нова Зеландия, Канада, Германия, Аржентина, Пакистан и Непал последваха образеца.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР