Макар човечеството да асоциира тези животни с лабораторни опити, които

...
Макар човечеството да асоциира тези животни с лабораторни опити, които
Коментари Харесай

Тайният живот на мишките и плъховете

Макар човечеството да асоциира тези животни с лабораторни опити, които довеждат до гибелта на милиони плъхове и мишки годишно, от тях става идеалният домакински любим. Те са интелигентни гризачи.

Може да ги опишем като безконечните любознателни възпитаници, които се оправят чудесно с научаване и схващане на нова информация. Въпреки че плъховете са доста по-дребни от кучетата, мисловните им процеси са сходни, в това число центровете на паметта. Зрението им е едва, само че един път минали по даден маршрут, в никакъв случай не го не помнят.

И мишките, и плъховете са обществени животни. В съобществата и на двата типа се следи държание на обвързаност, фамилни връзки, а що се отнася до хората, те доста обичат своя човек. Случва се плъхчетата да раздават своите милувки върху ръката на своя притежател и се любуват на чесане зад ухото или глезене по коремчето.

Невролозите допускат, че когато плъховете играят или са закачливо гъделичкани, издават чуруликащи звуци сходни на човешки смях. Тези занимателни животинки са ненаситни и могат да бъдат чесани през целия ден.

Собствениците на плъхчета ще потвърдят, че гризачите постоянно се сгушват и търсят комфорт в скута им. Що се отнася до пола, до момента в който женските са също толкоз любвеобилни, ще забележите, че са по-енергични и любопитни от мъжките. Познати са доста случаи на изоставени от своя собственик животинки, които не могат да преживеят раздялата и умират ненадейно.

Ето и още някои забавни обстоятелства за мишките и плъховете:

- У мишките и плъховете се следи хигиеничен обред – те взаимно почистват козинката си няколко пъти на ден;

- Тези гризачи си поддържат връзка с най-разнообразни високочестотни звуци, които човек не може да чуе с просто ухо. Освен вокална връзка, мишките се боричкат, спят дружно и изпитват самотност, когато са оставени поединичн;

- Експресията на болежка върху лицето на едно животно сигнализира другите в съобществото да му се притекат на помощ и да изпитват емпатия;

- Противно на всеобщото поверие, мишките са капризни към храната си;

- Когато копулират, мъжките плъхове пеят посредством звукови талази към 20-22 килохерца, невъзможни да бъдат уловени от човешко ухо.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР