Макар българските влакове да не са на много добро ниво

...
Макар българските влакове да не са на много добро ниво
Коментари Харесай

Как да пътуваме във влак с колело или домашен любимец

Макар българските влакове да не са на доста положително равнище - на фона на други железници в доста европейски страни, истината е, че с тях може да си позволим доста повече независимост при пътуването, в сравнение с с различен обществен превоз.

Едно от огромните преимущества на родната железница е опцията да пренасяме по-големи и по-нестандартни товари на територията на България, които мъчно може да превозим от точка А до точка Б, в случай че не разполагаме с персонален автомобил.

Типичен образец за това са домашните любимци и велосипедите. Лятото към този момент е тук и от ден на ден ни се желае да мръднем някъде за почивните дни, с цел да покараме колело измежду природата или някъде на необятно и надалеч от града в компанията на домашния любим.

Ако нямаме кола, само че сме решили да пътуваме с трен, дано забележим някои правила, които в този случай е желателно да съблюдаваме.

С колело във влака

След като си купим билет, плащаме и сумата от 2 лв. за колелото, без значение от дистанцията. С издадения превозен документ може да качим велосипеда по този начин, че да не пречи на останалите пасажери. Препоръчително е, в случай че сме огромна група, да не се събираме в един вагон.

В някои влакове има вагони с поделение за транспорт на колела. Ако няма тъкмо несъмнено място, във всички категории пътнически влакове колелото се поставя на платформата (предверието пред санитарния възел на влака) на последния вагон, а в електромотрисните влакове - в багажното поделение.

БДЖ категорично отбелязва в уеб страницата си, че при транспорт на велосипед сами поемаме отговорността за опазването им, по тази причина е хубаво да хвърляме по едно око на собствеността си.

С домакински любим във влака

Домашен любим може да се возим с нас единствено във второкласните вагони с авансово закупен билет, който е на цената на половин постоянен билет. Задължително е да носим и паспорта на животинчето.

Може да транспортираме коте, куче от по-малка или междинна порода и до три зайчета, като се изисква животното да бъде в кутия за превозване.

От опит споделяме, че кондукторите не вършат проблем, в случай че сложим домашния любим в скута си или на пода (но не подсигуряваме в какво въодушевление ще е вашият). Условието е да не пречи на останалите пасажери. Ако някои хора са несъгласни животното да е в купето, ще се наложи да се возим в платформата на вагона с него.

Ако кучето е по-голяма порода, би трябвало да е с намордник и да пътува на платформата на последния вагон. Животните не се позволяват в спални, кушет и ресторант вагони, само че несъмнено, има и изключения.

Ако е куче-водач или куче-асистент на хора с увреждания, може да пътува и в спалните вагони след показване на нужната документи, която го потвърждава. /lifestyle.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР