Макадамията се счита за една от най-вкусните и полезни ядки.

...
Макадамията се счита за една от най-вкусните и полезни ядки.
Коментари Харесай

Защо макадамията е толкова полезна

Макадамията се смята за една от най-вкусните и потребни ядки. Тя се култивира в тропическия климат на Индонезия, Австралия, Кения, Нова Зеландия, Бразилия, Южна Африка. Счита се, че хавайската макадамия е с най-хубавия усет в целия свят.

Консумацията на тази ядка освен носи приятност на сетивата, само че има редица изгоди и за здравето. Широкият набор от потребни хранителни субстанции, измежду които фолиева киселина, желязо, протеини, рибофлавин, ниацин, витамин А, имат противовъзпалителни, антисептични и подхранващи свойства.

Вижте кои са изгодите, които макадамията носи на организма.

1. Намалява риска от сърдечносъдови болести

Макадамията намалява холестерола, който е един от главните виновници за появяването на болести на сърдечносъдовата система. Изобилието от флавоноиди в състава ѝ е прелестно средство за попречване на коронарни болести. Антиоксидантите в тази ядка, както и мононенаситените мастни киселини се борят със свободните радикали, намаляват холестерола и понижават риска от инфаркт и инсулт.

2. Подобрява мозъчната активност и нервната система

Палмитолеиновата киселина в макадамията оказва помощ на нервните кафези в мозъка, като по този начин способства за здравословната му функционалност. Това хранително вещество в композиция с витамин В1, манган, мед и магнезий в ядката подкрепят невротрансмитерите, изпращащи сигнали към мозъка и назад.

Омега-9 мастните киселини пък усъвършенстват настроението, паметта и концентрацията.

3. Потиска възпаленията и артрита

В състава на макадамията се съдържа витамин В1 и омега-3 и 6 мастни киселини, които са от значително значение за попречване на развиването на възпаления и затруднения от тях.

4. Подобрява зрението

Мастните киселини в макадамията, както и витамин А и В оказват помощ в предварителната защита на катаракта и дегенеративни болести на очите.

5. Укрепва костите

Макадамията е богата на фосфор, манган, магнезий, които оказват помощ за здравината на костите и зъбите. Тези субстанции способстват и за качествения превоз и усвояването на редица хранителни детайли. С придвижване на възрастта костната конструкция и компактност се поврежда. Макадамията оказва помощ на тялото да построява здрава костна тъкан и да регенерира клетките на сухожилията и хрущялите.

6. Намалява риска от атеросклероза

Проучване на Американския лицей по хранене открива, че консумирането на 40-90 грама макадамия на седмица в продължение на 1 месец може да понижи заплахата от пораждане на атеросклероза – положение, при което стените на артериите се удебеляват и губят еластичността и проходимостта си.

7. Подпомага храносмилателната активност на червата

Консумацията на макадамия усъвършенства функционалността на червата, защото в тази ядка се съдържат доста разтворими и неразтворими фибри. Те оказват помощ в детокса на тялото и подтикват перисталтиката на червата.

8. Полезна е за бъбреците

Високото наличие на манган в макадамията оказва помощ при бъбречни болести, както и в тяхната предварителна защита. В тази ядка обаче има и фосфор, който не е целесъобразен за страдащи от бъбречни болести. Ето за какво потреблението на макадамия в тези случаи би трябвало да е съобразена с лекарско мнение.

9. Помага при анемия

Богатото съществуване на желязо и мед в макадамията облекчава анемията. Тези два минерала са есенциални за синтеза и деленето на алените кръвни кафези.

10. Превенция на рак

Една от най-хубавите изгоди от макадамията е, че огромното количество антиоксиданти в нея се борят със свободните радикали, причиняващи рак и прибързано стареене на клетките.

Похапвайте макадамия по-често за по-добро здраве. /az-jenata.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР