Мъжкият национален отбор на България по баскетбол ще се изправи

...
Мъжкият национален отбор на България по баскетбол ще се изправи
Коментари Харесай

България излиза за първа победа на ЕвроБаскет 2022 срещу нахъсаните домакини

Мъжкият народен тим на България по баскетбол ще се изправи против домакините от Грузия довечера от 20:00 часа българско време в четвъртия си мач от груповата фаза на ЕвроБаскет 2022. Двубоят, който е наложителен за печелене от страна на “лъвовете ”, ще се организира пред цялостните трибуни на зала “Тбилиси Арена ” в грузинската столица. 

View this post on Instagram
A post shared by BulgarianBasketballFederation (@bf_basketball)

След края на първите три кръга момчетата на Росен Барчовски заемат последната шеста позиция в своята група “А ” с три загуби и без нито една победа. Грузия пък заема петото място с баланс от 1-2, като с възможен триумф през днешния ден “кръстоносците ” дефинитивно ще отстраняват България от борбата за място в топ 4. 

Както е известно, българският тим стартира шампионата с две следващи загуби от любимците в групата Испания и Турция, а по-късно - преди два дни, позволи проваляне и от Черна гора с 81:91. “Лъвовете ” се показаха мощно против своя противник, откакто завоюваха първото полувреме и даже разполагаха с нежна преднина при 75:73 в своя изгода, само че в последна сметка силите им още веднъж привършиха във финалните фрагменти от мача и черногорците съумяха да нанесат серия, посредством която да реализират скъпия триумф и да притиснат българите до стената. 

За страдание, във въпросния мач трикольорите изгубиха един от най-важните си баскетболисти - Станимир Маринов, който получи разтежение в дясното бедро през първото полувреме, което го принуди да догледа мача от аварийна пейка. Травмата му обаче не е чак толкоз сериозна и Маринов е под въпрос за дуела довечера. Преди мача националите ни ще имат подготовка в залата по обяд. 

Критиките към представянето на Дий Бост към този момент добиват съществени размери, изключително след разочароващото му показване в дуела против Черна гора. Александър Везенков означи дежурните си 26 точки в шампионата, само че натурализираният американец още веднъж изигра слаб мач, като в последна сметка приключи дуела с черногорците със единствено 1 точка при 0/7 пукотевица от тройката и без нито един опитан изстрел за две точки. В отбранителен проект гардът също има тресчици за дялане, а през днешния ден против него ще се изправят двама от най-бързоногите играчи по периметъра от грузинския тим - Тад МакФадън и Рати Андроникашвили. 

“Тбилиси Арена ” бе в възторг преди два дни, откакто домакините сътвориха сензация против тима на Турция, побеждавайки го с 88:83 след две продължения в героичен двубой. Дори и без Торнике Шенгелия и Гога Битадзе грузинците демонстрираха сърце и темперамент, като във въпросния дуел бяха поведени от дабъл-дабъл на крилото на Милуоки Бъкс Сандро Мамукелашвили, който приключи с 20 точки и 12 битки. Тад МакФадън и Рати Андроникашвили се разписаха с по 17 и 15 точки надлежно, ветеранът Гиорги Шермандини също вкара 15, а Дуда Санадзе се регистрира с 13 точки.

Именно името на Санадзе бе забъркано в голям скандал в дуела, след края на който стана ясно, че той, Шенгелия, Битадзе и двама служители на реда са подгонили и били съперниковия състезател Фуркан Коркмаз и неговия физиотерапевт в коридорите по пътя към съблекалните. Вчера от турския лагер желаеха да бъдат наложени тежки наказания на грузинците от страна на ФИБА, до момента в който самият Санадзе съобщи, че до физически контакт не се е стигало и историята, показана от Коркмаз и компания, е мощно пресилена. 

Днес мачовете от група “А ” стартират с дуел сред Белгия и Турция от 14:30 часа българско време, а от 17:15 стартира и дуелът сред Черна гора и Испания.

ВЕРОЯТНИ ТИТУЛЯРНИ ПЕТИЦИ:

ГРУЗИЯ: Тад МакФадън, Рати Андроникашвили, Дуда Санадзе, Сандро Мамукелашвили, Гиорги Шермандини

БЪЛГАРИЯ: Дий Бост, Павлин Иванов, Чавдар Костов, Александър Везенков, Андрей Иванов
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР