Мъжете над 50-годишна възраст подлежат на задължителен профилактичен преглед за

...
Мъжете над 50-годишна възраст подлежат на задължителен профилактичен преглед за
Коментари Харесай

Кампания за рака на простатата напомня: Мъжете над 50 г. имат право на безплатен кръвен тест

Мъжете над 50-годишна възраст подлежат на наложителен профилактичен обзор за рак на простатата през две години при персоналните лекари. За тях е планувано и проучване на маркер в кръвта – простатно-специфичен антиген (PSA), което се поема от НЗОК. За мъжете сред 40 и 45 година е целесъобразно да се дефинира изходно PSA равнище, с цел да се инициира приспособено към риска следене на здравословното им положение. Данните демонстрират, че този скрининг понижава с 21% смъртността от болестта.

За това припомня осведомителната акция „ Заедно против рака на простатата “, която през 2022 година е под мотото „ Моето здраве е моя отговорност “. Инициативата се организира за шеста поредна година в границите на Световния месец, отдаден на мъжкото здраве – ноември, от Astellas България в партньорство с Българското онкологично научно сдружение (БОНД) и Българското урологично сдружение (БУД). Посланици на акцията тази година са музикантът Иван Лечев, ръководителят на БОНД проф. Асен Дудов и ръководителят на БУД проф. Марин Георгиев.

Във фокуса на акцията е да се увеличи информираността на обществото във връзка с рака на простатата и опциите за диагностика и модерно лекуване. Мотото „ Моето здраве е моя отговорност “ има за цел да предизвика персоналната отговорност на мъжете за личното им здраве, както и да ги подтиква да не пропущат постоянните профилактични прегледи.

За задачата е основан специфичен с присъединяване на посланиците на акцията.



През целия месец ноември той се излъчва на екраните на станциите на метрото в София, както и на екраните в чакалните на 13 лечебни заведения в София, Варна, Бургас, Пловдив, Плевен, Велико Търново, Стара Загора, Ямбол и Видин. Посланията на акцията се разпространяват посредством брандирани рейсове в София и Варна, билборди и метро пана. Освен поддръжката на Столична община и „ Метрополитен “ АД за излъчването на видеото в метрото, акцията получи поддръжка и от летище София. Пътниците, преминаващи през аерогарата, ще видят в мъжките тоалетни разлепени стикери с информация за нуждата от проучване на PSA за мъжете над 50 година Зад акцията застана и екипът на „ Спортното шоу на Дарик “. През целия месец ноември водещите напомнят на голямата си мъжка публика за рака на простатата и опцията да наблюдават положението си след 50-годишна възраст и единствено с едно кръвно проучване. 

Ракът на простатата е най-често срещаното онкологично заболяване измежду мъжете както в Европа (20,2%), по този начин и у нас (24,4%). През 2020 година диагностицираните българи са 4983. Ракът на простатата е петата водеща причина за гибел измежду онкологичните болести. В Европа през 2020 година в резултат на заболяването са умряли 108 088 мъже.

Данните демонстрират, че петгодишната относителна преживяемост при локализиран и районен рак на простатата е 100% спрямо 30,5% при метастазирал рак. Именно по тази причина ранната диагностика и своевременното лекуване са от основно значение. Открит в точния момент ракът на простатата е лечим. В същото време в България диагностицираните в трети и четвърти етап са 23,8% от всички нови случаи, 10,1% са с непостоянен етап, а в първи и втори етап са 66,1%.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР