Мъглата и инверсията отново причиниха значително замърсяване на въздуха в

...
Мъглата и инверсията отново причиниха значително замърсяване на въздуха в
Коментари Харесай

Пътна полиция ще проверява автомобилите заради силно замърсения въздух

Мъглата и инверсията още веднъж предизвикаха доста замърсяване на въздуха в София, което стартира през почивните дни.

Днес чакаме превишаване на равнищата на фини прахови частици (ФПЧ) два пъти над нормата, написа кметът на София Йорданка Фандъкова в профила си във Фейсбук.

Тя оповестява, че буферните паркинги на метрото през днешния ден ще работят гратис за всеки, който остави колата си и употребява градския превоз, до привършване на потенциала им. Пътната полиция ще стопира за инспекция коли, които очевидно замърсяват въздуха.

Пиковите стойности през студените зимни дни се дължат главно на отоплението на нискокачествени въглища, сурови дърва и боклуци, напомня Йорданка Фандъкова.

Тя добавя, че в последните седмици екипи на Столичен инспекторат и полицейските ръководства са създали 140 инспекции в кварталите с най-вече сигнали: „ Красна поляна “, „ Овча купел “, „ Подуяне “ и „ Кремиковци “.

Кметът упорства Народното събрание да криминализира нерегламентираното изгаряне на боклуци, тъй като административните наказания нямат нужния резултат. Днес инспекциите на екипите на общината, полицията и Регионална инспекция за опазване на околната среда ще продължат.

Превишения в нормите бяха регистрирани в с изключение на София и във Велико Търново, Русе и Пловдив, осведоми bTV.

Заместник-кметът на София Йоана Христова съобщи пред Българска национална телевизия, че в събота приблизително за територията на Столична община замърсяването с фини прахови частици е било към два пъти над нормата, а в неделя - към три пъти.

Мерките на общината включват апели към семействата да преминат към различно отопление, когато имат опция, а жителите да оставят персоналния си превоз за сметка на градския.

При избрани превишения може да се стигне и до ограничения, които са свързани с паркиране в буферни десни ленти, с стартиране на " Зеления билет ", със затваряне на карета или на улици.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР