Магическа, мащабна и завладяваща. Това е внушението, което предизвиква гробницата

...
Магическа, мащабна и завладяваща. Това е внушението, което предизвиква гробницата
Коментари Харесай

Уникална изложба с гробницата на Тутанкамон отваря врати в Бургас

Магическа, огромна и завладяваща. Това е внушението, което провокира гробницата на египетския фараон Тутанкамон, считана за едно от най-впечатляващите открития в международната история.

За първи път в България и Бургас всеки ще има опцията да се разноски измежду съкровищата и саркофага с мумията на египетския държател, като посети изложбата " Тутанкамон - една незавършена любовна история ". Тя отваря порти на следващия ден, 10 юли, от 16:00 часа в постройката на Държавна опера - Бургас, където ще остане до края на септември. В останалото време експозицията ще е отворена за гости всеки ден от 10:00 до 22:00 часа.

Повече от 100 експоната пресъздават с оптималната акуратност гробницата на фараона, останал в историята като " детето цар ". Предметите са групирани в няколко тематични къта - " Преддверието " или " Стаята на могъществото и властта ", " Златният престол " - именуван още " Шедьовърът на стаята ", " Погребалната камера ", " Съкровищницата " и " Позлатеният олтар ".



Специално осветяване и музика ще основават у посетителя чувството, че се разхожда в света на античните египтяни - едно общество, което е изповядвало особено отношение към гибелта и живота в отвъдното.

Представените експонатите са копия на достоверни находки. Изработени са от компанията Horus Limited, която единствена в целия свят има издадено позволение за това от Министерството на културата в Египет.

Досега изложбата е представяна в редица страни по целия свят, само че идва за първи път в България с поддръжката на Община Бургас.

" Тутанкамон - една незавършена любовна история " е определяна от специалисти като самобитен мост към античните времена, които не стопират да предизвикат учени от целия свят да търсят отговорите на доста загадки.



Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР