Мачу Пикчу е изправен пред разпад, пише „Гардиън”. Един от

...
Мачу Пикчу е изправен пред разпад, пише „Гардиън”. Един от
Коментари Харесай

Строеж на летище близо до Мачу Пикчу застрашава древния град

Мачу Пикчу е изправен пред разпад, написа „ Гардиън”. Един от най-внушителните и посещавани монументи на културата, разгласен от ЮНЕСКО за международно завещание, може да претърпи необратими промени.

Причина за това са към този момент започнатите копки за създаване на летище в град Чинчеро, Перу. Градът се намира на входа на тъй наречените „ Свещена долина”, която води непосредствено към античния град на инките.

Там багери към този момент поставят основите на гражданско летище, което може да приема огромни полети от цяла Латинска Америка и Съединени американски щати. До в този момент дребни пасажерски самолети кацаха на летището в град Куско.

Снимка: iStock

Местни историци и археолози са ядосани от решението, а и в това време обезпокоени за бъдещето на Мачу Пикчу. На височина от 3800 м., Чинчеро е град, чиито девствени пейзажи, тераси и пътеки датират от времето на цивилизацията на инките. Перуански историци са на мнение, че едно летище би унищожило райското кътче.

Те имат опасения, че полетите ще прелетяват ниско над руините и ще застрашат околните водни басейни, от които локалните се доставят с вода.
В Перу откриха две скални рисунки от преди ерата на инките Сред рисунките има контур на човек и животно, сходно на камила
„ Помислете си за шума, замърсяването и заболяванията, които ще ни доведе”, споделя локално момиче.

Антропологът Пабло дел Вайе разяснява: „ Изглежда иронично и ненапълно спорно, че тук, на 20 мин. от Свещената котловина, ядрото на инките, желаят да построят летище. Точно върху това, поради което идват туристите.”

Снимка: iStock

Само за 2017 година към 1.5 млн. души са посетили Мачу Пикчу, съвсем двойно повече в сравнение с предлага ЮНЕСКО. За организацията, това излага на риск нежните основи на античния град. Чинчеро пък е учреден преди 6 века като кралски парцел за един от предводителите на инките.

Изпратена е петиция до перуанския президент Мартин Визкара. Тя подтиква ръководещите да преустановят или реалокират местонахождението на летището. Интересът за него идва от южнокорейски и канадски компании.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР