М осква е готова, ако получи съответното искане, да разгледа

...
М осква е готова, ако получи съответното искане, да разгледа
Коментари Харесай

Захарова каза ще съдейства ли Русия на България

М осква е подготвена, в случай че получи съответното искане, да прегледа опцията да спомага на София в следствието на взривяванията на оръжейните хранилища, съобщи на брифинг в четвъртък формалният представител на Министерството на външните работи на Руската Федерация Мария Захарова, представена от ТАСС, съобщи Агенция " ".

"Ако бъде получено искане от съветските способени органи, те ще го прегледат по открития ред, в сходство с настоящите двустранни съглашения в тази връзка ", сподели тя.

Захарова означи, че не би желала да развива тематиката с оценка дали връзките сред Руската федерация и България са стигнали до задънена улица след последните събития.

"Ние не сме основатели, нямаше да стигнем до тези задънени улици, ние изхождахме <...> от целта на взаимоотношението, съдействието, развиването на връзките в разнообразни области, естествено, на тези правила, които са основополагащи в интернационалното право. Съвсем различен въпрос е, че ние даваме отговор на дейности, които са или недружелюбни, или враждебни, или ясно приказват за нелегално, непозволено, несъответстващо отношение към построяването на контакти и връзки ", добави формалният представител на съветското външно министерство.

По-рано през днешния ден Министерството на външните работи на България разгласи още един съветски посланик

за личност нон грата и изиска правоохранителните органи на Руската федерация да окажат цялостно подпомагане на българските управляващи в следствието на гърмежите в български оръжейни хранилища, унищожаването на материални доказателства при пожар и отравянето на трима български жители, с цел да може да бъдат разкрити причинителите и предадени на съд.

В същото време Дмитрий Песков, прессекретарят на съветския президент Владимир Путин, съобщи, че Русия няма да остави без отговор

неоснователните и провокативни дейности на Чехия и България, съобщи ТАСС, представена от Българска телеграфна агенция.

"Русия реагира и ще реагира. Подобни безусловно неприемливи и провокативни стъпки и безусловно неприемливи, неоснователни и недоказани обвинявания (по адрес на) Русия няма да останат без реакция ", предизвести Песков, говорейки пред публицисти. Представителят на Кремъл не посочи какви ще бъдат тези ответни ограничения. "Не желая да влизам в детайлности, не виждам смисъл от това ", сподели той, като в това време означи, че във всеки случай дейностите на Русия ще бъдат в (защита на) на нейните ползи. По-късно, в предаването "Голямата игра " по Първи канал на съветската телевизия, Песков назова позициите на Чехия и България в дипломатическия скандал "шизофренични ".

"Несъмнено дейностите на Прага и София провокират: а) раздразнение; б) съжаление; в) недоумение ", разяснява представителят на Путин. Той изрази "желание, несъмнено, въпреки всичко да забележим някакви промени в тази шизофренична позиция " на Чехия и България.

Москва реагира "достатъчно пламенно " при сегашната обстановка, разяснява Песков .

Според него Чехия и България би трябвало да осъзнаят, че не може да се насочат без учредения съществени обвинявания по адрес на Русия или на която и да било друга страна. В противоположен случай обвиняванията "автоматично девалвират " и се връщат като бумеранг по страните, които са ги отправили, увери той. Представителят на Кремъл назова обвиняванията против Русия "глупости, (които) нямат никакви учредения, те са неистина ". "И ние изрично не одобряваме сходни обвинявания ", акцентира той.

Песков изрази удовлетворение, че в този случай "агресивната европейска взаимност не господства и доста страни от Европейски Съюз се пробват да оценят обстановката уравновесено и трезво, а също и трезво боравят с обстоятелствата ". "Ние, несъмнено, си даваме сметка, че избран лагер (на новите страни-членки на) Европейския съюз в продължение на доста години показват доста враждебно държание към Русия, само че се надяваме, че въпреки всичко това държание ще бъде уравновесено от гледната точка на тези страни, които са основата на Евросъюза и все по този начин са склонни към по-трезв разбор ", добави той.

На 17 април Чехия сподели, че Русия е забъркана във гърмежите в оръжейни хранилища в източното село Върбетице през 2014 година ,

при които починаха двама души. Прага изгони 18 съветски дипломати, които съгласно нея в действителност са сътрудници на спецслужбите. Русия стачкува остро и на собствен ред експулсира 20 чиновници на чешкото посолство в Москва.

Вчера представителка на българския основен прокурор пък заяви, че прокуратурата подозира шестима руснаци ,

че са забъркани в причиняването на четири гърмежа в оръжейни фабрики в страната от 2011 до 2020 година, в които е била съхранявана продукция на оръжейния търговец Емилиян Гебрев, отбелязва ТАСС. В складовете във Върбетице също е имало муниции на Гебрев.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР