Люта зима за глобалните акции очакват анализаторите, анкетирани от Reuters.

...
Люта зима за глобалните акции очакват анализаторите, анкетирани от Reuters.
Коментари Харесай

Люта зима се спуска над фондовите борси

Люта зима за световните акции чакат анализаторите, интервюирани от Reuters. Те понижиха прогнозите си за края на годината за множеството съществени показатели спрямо упованията си отпреди три месеца.

Акциите се развиваха шеметно през по-голямата част от последното десетилетие, а в този момент се борят да преодолеят дълбоките загуби от първата половина на тази година. Притесненията за световната стопанска система са налице, а протичащото се на фондовите пазари е знак за фундаментална смяна.

Повечето показатели доближиха годишно дъно през второто тримесечие. След това означиха прочут прогрес, само че към момента не могат да възстановят загубите от началото на годината. Глобалният борсов показател MSCI да вземем за пример и в този момент е с 16% надолу по отношение на същия интервал на 2021 година

Колкото и примамливо да беше това рали... то към момента не е повече от рали на един мечи пазар “, разяснява скорошното оживление Лиза Шалет, основен капиталов шеф в Morgan Stanley Wealth Management. 

Според нея инфлацията не се е укротила, а прогнозите за облаги би трябвало да бъдат поправени. Тя предизвести вложителите да не се въвличат в рискови ходове. 

В изследванията на Reuters от 9-23 август измежду над 150 пазарни анализатори доминират слаби упования за оставащото време до края на годината – за едноцифрени облаги при съвсем всички от 17-те изследвани показателя. Ако се осъществят тези прогнози, това значи, че загубите от цялата 2022 година няма по какъв начин да бъдат обезщетени.

Като цяло не е несъмнено, че тържищата въобще ще доближат междинните оценки, които така и така към този момент бяха намалени по отношение на предходни изследвания. Над 60% от интервюираните стратези са ревизирали прогнозите си в посока надолу.

Забавящият се световен напредък и дейностите на централните банки за повишение на лихвените проценти евентуално ще попречат на цените на акциите да доближат предходни върхове или да допрян нови.

Очакваме дълготрайно закъснение на импулса на напредък, което значи спад на пазара на акции. Въпреки че някои от скорошните макро данни са удобни, съгласно нас това не трансформира главния разказ “, означи Себастиан Редлер, началник на европейската тактика за акции в BofA.

Редлър акцентира агресивното стягане на паричната политика от страна на Федералния запас на Съединени американски щати, евентуалния дефицит на доставки на газ в Европа и дълговата рецесия в Китай като съществени опасности за пазарите на акции.

Перспективите пред европейските акции наподобяват по-мрачни от тези на световните като цяло. Значителни облаги за годината може да има единствено в нововъзникващите пазари като Индия, Бразилия и Мексико.

Ако обявата ви е била забавна и потребна, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР