Любовните срещи на предишните поколения се различават значително от това,

...
Любовните срещи на предишните поколения се различават значително от това,
Коментари Харесай

Предстои технологична сексуална революция

Любовните срещи на предходните генерации се разграничават доста от това, което изживява днешното младо потомство. Само допреди двадесет-тридесет години срещите бяха местни и линеарни. Младите хора имаха достъп до стеснен брой свои връстници в местата, в които учеха, работеха или се забавляваха.

През 60-те години на предишния век към 50% от сватбите в световен мащаб са били уредени от други, не от самата двойка. За Индия този % е бил 96%. Тогава междинната възраст на булките е била 20 години, а на младоженците 23 години. Днес междинната възраст на дамите сключващи брак е 29 години, а на мъжете 30 години. В международен мащаб уредените бракове съвсем са изчезнали, с изключение на в някои изостанали племенни общности.

Ясно е, че сме очевидци на една нова културна гражданска война през последните няколко десетилетия и тя сменя разпоредбите на играта главно, написа "Мегавселена ". Днес любовните срещи са цифрови и от местни и линеарни са станали световни и експоненциални. Само в Съединени американски щати 40 милиона души употребяват онлайн уеб сайтове за запознанства, а това е 40% от хората, които не са омъжени или женени. Днес тази промишленост за запознанства се пресмята единствено в Съединени американски щати на стойност от 2.4 милиарда $. Тя трансформира географията и обществената характерност на запознанствата, като към този момент разрешава да се срещат хора от целия свят. Днес 23% от американските двойки са се срещнали онлайн, 26% са се срещнали посредством общи другари, 24% са се срещнали в бар или ресторант, 8% са били сътрудници, 5% са имали близки фамилии, 9% са се срещнали в колежа.

Последиците от тези промени са зашеметяващи. Освен повишаването на възрастта на брака и разширение на неговата география, съществуват редица социологически резултати, като да вземем за пример отмалялост при вземането на решения за връзка, струпване на многочислени връзки и комерсиализацията при избора, които ще стартират скоро да имат резултати на равнище население, защото държанието при чифтосване се трансформира коренно. И това е единствено началото.

В най-скоро време ще станем очевидци на машини с изкуствен интелект в ролята на сватовници, които ще търсят съвършения сътрудник въз основата на неговите гени и неговата душeвност. Хората, търсещи сътрудник, ще разполагат с цялата информация за него и околните му. Дори в действително време с устройствата за разширена действителност (augmented reality) ще може да се получи информация въз основата на неговите/нейните зеници, пулс или капилярно налягане.

Срещите обаче са едно нещо, сексът – напълно друго. Вече се приказва за идна шокираща смяна в половите връзки, която ще се случи въз основата на изкуствения разсъдък. В Япония възходящ % от мъжете заявяват, че избират да имат виртуална другарка, а не действителна. С други думи те имат вяра, че се срещат с виртуални аватари, тъй като могат напълно да ги управляват. 45% от самотните японки и 25% от самотните японци декларират, че не се интересуват от полови контакти. Това може доста скоро, с развиването на изкуствения разсъдък, да се видоизмени още повече с появяването на човекоподобен робот приятел/ка, който ще се държи и ще прави тъкмо това, което желаете.

Вече има филми, показващи виртуален секс, прокламиран в тях като по-добър, безконечен и друг. Според доста психолози обаче хората, влизащи в тази виртуална действителност, са изправени пред многочислени закани. Виртуален секс може да обезсърчи половото предпочитание и наслаждение в действителния свят, което ще води до все по-малко приемлив секс и още по-голяма незадоволеност.

В бъдеще най-вероятно виртуалната действителност и нови технологии като роботи – компаньони и други сензорни устройства ще се трансфорат в цялостен сурогат на интимните човешки връзки, тъй като те ще са по-лесно налични, по-евтини, необвързващи и елементарно контролируеми.

Едно е ясно, до момента при развиването на всяка технология в исторически проект – от печатната преса през видеото и през днешния ден интернет, порнографията е била на напред във времето. Няма подозрение, че по този начин ще стане и с изкуствения разсъдък. Навлизаме в рискови води, свързани с възпроизводството и бъдещето на човечеството.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР