Любопитно 60г. по-късно ядрените бомби на САЩ все още замърсяват

...
Любопитно 60г. по-късно ядрените бомби на САЩ все още замърсяват
Коментари Харесай

60г. по-късно ядрените бомби на САЩ все още замърсяват Тихия океан

Любопитно 60г. по-късно нуклеарните бомби на Съединени американски щати към момента замърсяват Тихия океан На някои места там равнищата на радиация са по-високи от тези във Фукушима и Чернобил  Ванеса Николова 17 юли 2019, 12:17 .a{fill:#fff;}.b{fill:#676767;}  60г. по-късно нуклеарните бомби на Съединени американски щати към момента замърсяват Тихия океан
60г. по-късно нуклеарните бомби на Съединени американски щати към момента замърсяват Тихия океан
 3 десерта за тези, които към този момент са били на море
3 десерта за тези, които към този момент са били на море
 Една фотография, след която последваха още и още
Една фотография, след която последваха още и още
 Имате рецесия във връзката? Рисувайте дружно!
Имате рецесия във връзката? Рисувайте дружно!
 Мистерията към Анастасия и трагичната гибел на фамилията й
Мистерията към Анастасия и трагичната гибел на фамилията й
 Любимецът на дамите: по какъв начин се промени Освалдо Риос (СНИМКИ)
Любимецът на дамите: по какъв начин се промени Освалдо Риос (СНИМКИ)
 Лято в парадайса и няколко красиви плажа, за които може би не знаете
Лято в парадайса и няколко красиви плажа, за които може би не знаете
 Ден е на значима светица и на антична богиня, кой чества
Ден е на значима светица и на антична богиня, кой чества

о-малко от година след нападенията над Хирошима и Нагасаки и края на Втората международна война Съединени американски щати стартира нова стратегия по нуклеарни опити на Маршаловите острови.

В интервала сред 1946 и 1958г. американците тестват общо 67 атомни оръжия на архипелага, който тогава е към момента под тяхно въздействие.

60г. по-късно едно без значение проучване ни напомня, че следите от тези нуклеарни опити напълно не са заличени.

Океанското дъно, почвата, както и атоли като Бикини и Енеуетак излъчват радиация, чиито равнища са доста по-високи от разрешените. В обособени региони радиоактивността е по-висока от тази във Фукушима и Чернобил.

„ До този миг не е имало сходно без значение проучване, което да мери равнищата на радиоактивно замърсяване и неговите последици” , споделя Моника Роуко, някогашен заместник-директор на центъра за нуклеарни проучвания към университета в Колумбия, Съединени американски щати.

„ Местните поданици на островите нямаха доверие в досегашните изследвания, провеждани най-вече от държавни учени и военни”, споделя Роуко.

Учените от Проекта К=1, анализирал радиоактивността от 2015 до 2018г., от който е част и Руоко, имали опцията да наблюдават равнищата на гама лъчението, както и на обособени радиоактивни детайли като плутоний-238, америций-241, цезий-137.

Данните за анализите са взимани от почвите, от океанското дъно, както и от разнообразни растения, събрани от островите и атолите, подлагани на нуклеарни учения и понесли провалите от радиоактивните дъждове.

Основните цели за нуклеарните опити на Съединени американски щати през интервала 1946-1958г. са били два атола, ситуирани в северната част на архипелага – Бикини и Енеуетак.

Въпреки че 67-те бомби , които американците изпитват на Маршаловите острови, възлизат на едвам 6% от всичките нуклеарни опити на Съединени американски щати, те са били едни от най-мощните, отделяйки общо 108,5 мегатона сила, еквивалентна на тази, която се отделя от 1 млн. тона тротил (познат още като тринитротолуен и ТНТ).

Авторите на новото изследване насочват вниманието си и към острови, на които не е имало нуклеарни опити, само че все пак те са били залети от радиоактивните дъждове.

Някои от тях – Ронгелап и Утирик, се намират на цели 600км от местата, на които Съединени американски щати са правили нуклеарните си опити.

По отношение на измереното гама излъчване, най-високи равнища са измерени на островите Бикини и Наен. И в двата случая тук-там измерванията надвишават 5 милисиверта (мерна единица, която демонстрира количеството, поета радиация от живата материя).

За съпоставяне, количеството радиация, което натурално един човек поема на година е към 2,4 милисиверта.

Учените откриват най-тревожните данни в почвата.

Освен плутоний-238 те откриват още четири радиоактивни изотопа и то в равнища, които надвишават десетки пъти обрисуваните като възможни.

Макар и случаите с внезапно високи равнища на избрани радиоактивни субстанции да са строго местни, те въпреки всичко надвишават тези, измерени в районите край Чернобил 10 години след огромната повреда.

През 2018г. специалистите от К=1 събират няколко стотици кг кокос и панданус, едни от най-консумираните артикули на островите, с цел да измерят равнищата на радиация в тях.

В тях откриват съществуването на радиоактивния цезий-137.

„ Това вещество е доста елементарно разтворимо, пропива бързо в почвата и оттова се настанява в корените на растенията” , изяснява Роуко.

След нуклеарния случай във Фукушима японските управляващи дефинират оптимално разрешено количество на цезий-137, което да се съдържа в продаваните плодове на пазара, от 600 Bq/kg (Bq – бекерел, единица за премерване на радиоактивност).

В някои от кокосите и пандануса измерените равнища на цезий-137 са над 3700 Bq/kg.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР