Luxturna, лекарство срещу наследствена дегенерация на ретината, която може да

...
Luxturna, лекарство срещу наследствена дегенерация на ретината, която може да
Коментари Харесай

Лекарство за рядка очна болест струва 850 000 долара


Luxturna, лекарство против наследствена недъгавост на ретината, която може да докара до цялостна слепота, ще бъде продавано по 850 000 $ в Съединените щати, което ще го направи едно от най-скъпите в света.

То се ползва в еднократна доза, оповестяват от неговия производител – основаната във Филаделфия Spark Therapeutics. Медикаментът ще коства по 425 000 $ на око. Това е по-малко от ценовата такса от 1 милион $, която се очакваше преди компанията да получи утвърждение от федералната организация по медикаментите в средата на декември.

Съобщението идва вследствие на растящия спор в Съединените щати по отношение на високата цена на медицината, изключително за хипотетично реформаторски лекувания.

Очаквайки рецензии, от Spark Therapeutics дават обещание възобновяване на средствата за пациентите, в случай че лекуването се окаже неефективно и декларират, че чакат здравните управляващи на Съединени американски щати да разрешат заплащанията на стадии.

По този метод компанията следва правеното от Novartis, която продава Kymriah, средство за лекуване за доста нападателна форма на левкемия при деца и млади възрастни. Швейцарският производител на медикаменти се ангажира да възвърне средствата на застрахователите и пациентите, в случай че лекарството от 475 000 $ не работи.

Luxturna се смята за първото американско лекарство, което излиза от генната терапия, която се състои в ремонт на повреден ген.

Понастоящем има към 1000 случая на хора, страдащи от наследствена недъгавост на ретината и се чака всяка година да се прибавят 10 до 20 нови случая.

Освен Luxturna, няколко други медикаменти са покрай цената от един милион $, макар че те постоянно се ползват в няколко дози.

Такъв е казусът със Spinraza (известен като Nusinersen в Европа), създаден от Biogen и Ionis против мускулна дистрофия, и Soliris, изработен от Alexion Pharmaceuticals за лекуване на рядка форма на бъбречно заболяване. И двете костват към 750 000 $.

Най-скъпото лекарство в света е Glybera, което холандският му разработчик UniQure продава за 1 млн. $ за лекуване за няколко генетични болести. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР