Лукойл обяви, че обмисля продажбата на рафинерията си в Бургас

...
Лукойл обяви, че обмисля продажбата на рафинерията си в Бургас
Коментари Харесай

Енергиен експерт: Лукойл трябва да се национализира, но се играе за новия купувач

" Лукойл " разгласи, че обмисля продажбата на рафинерията си в Бургас -  " Нефтохим ". Причините, които от компанията показват, са признати дискриминационни закони и други несправедливи пристрастни политически решения, които нямат нищо общо с цивилизационно контролиране на огромния пазар.

" Отдавна беше ясно, че ще се стигне до продажба, защото знаем връзките сред Европейски Съюз и Руската федерация, в частност и България. Още преди половин година споделих, че вървят сделки за продажба на активите на рафинерията в Бургас, финансовият министър го сподели преди 2 месеца. Няма по какъв начин да се случи нещо по-различно. Тук по-голям е въпросът какви са игрите и кой за кого за играе ", каза енергийният специалист Красимир Манов за " България заран ".

По думите му най-вероятно държавното управление " играе " за новия покупател.

" Ако българското държавно управление защитаваше българския народен интерес, трябваше от дълго време да е национализирало рафинерията в Бургас, защото тя е най-голямото и най-важното дружество за българската стопанска система. Когато стане страна, се отстраняват всичките политически схеми и въздействието, което " Лукойл " упражняваше ", добави Манов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според него " Лукойл " няма никаква тактика.

" Те просто ще би трябвало да си вървят, тъй като другият вид е да бъдат изгонени. Рафинериите и в Германия, и в Италия бяха продадени. Същото ще се случи и тук, само че за нас най-изгодното е ние да я приберем незабавно и да не плащаме никакви пари - за 0 лева да я национализираме и имаме цялостното съображение да го създадем. Но българското държавно управление не си прави работата, а " Лукойл " не са платили една стотинка данък и видяно през приходите на българското население, ние плащаме една от най-скъпите цени в Европа ", безапелационен е енергийният специалистът.

Той предвижда, че цените ще продължат да падат.

" Тази дерогация би трябвало да се махне незабавно и да се национализира рафинерията. Тогава всичките пари, които са над 10 милиарда на година, ще останат в България. Съмнявам се, че Асен Василев, който играе за новия покупател, ще направи нещо. Ако тези хора милеят за България, би трябвало незабавно с решение на Народно събрание да национализират рафинерията и казусът ще бъде завършен ", разясни Красимир Манов.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР