Лукойл Нефтохим все още не е внесъл средства във Фонда

...
Лукойл Нефтохим все още не е внесъл средства във Фонда
Коментари Харесай

Лукойл не плаща такса за евтиния нефт заради приет, но недействащ закон

" Лукойл Нефтохим ” към момента не е внесъл средства във Фонда за сигурност на електроенергийната система. Това излиза наяве от писмен отговор на министъра на енергетиката Румен Радев на депутатско запитване.

Рафинерията бе задължена със закон да отчислява 70% от разликата в цената на петрола вид “Брент ” и съветския по-евтин “Уралс ”. Промените в Закона за компенсиране на разноските на потребителите за превоз бяха признати през януари, след което компанията трябваше да стартира да бъде в допълнение облагана. Събраните пари трябваше да се дават на потребителите като отплата на всеки литър горива.

Към днешна дата обаче към момента нямало позитивното мнение от Европейската комисия, тъй като не са направени схеми за подкрепяне на потребителите, които да са утвърдени от Министерския съвет. Това е измежду изискванията за влизане в действие на закона. За неналичието на такива схеми сегашните ръководещи винят служебното държавно управление.

След обнародванане в Държавен вестник на закона се предвиждало вноската да бъде определяна от икономическия министър. Дължимата сума се определяла на база информация от Агенция “Митници ” за това какъв брой недопечен петрол е импортиран по генезис и вид. От икономическото министерство обаче обясниха, че липсва информация за импортирания нефт, тъй като тя се предоставяла със единодушието на “Лукойл ”, а такова нямало. Сегашното държавно управление основало работна група, която да изготви стратегии за обезщетения на потребителите, само че още няма приключени такива.

Наскоро депутатът от ГЕРБ Делян Добрев пресметна, че “Лукойл ” е трябвало да заплати близо 700 млн. лева във фонда, в случай че законът работи. Тази сума щяла да разреши да се дадат по 70 ст. отплата на литър заредено гориво.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР