‎От години телекомуникационните компании са скучните работни коне на фондовите

...
‎От години телекомуникационните компании са скучните работни коне на фондовите
Коментари Харесай

Варвари обсаждат европейските телекоми

‎От години телекомуникационните компании са скучните работни коне на фондовите тържища. Акциите им ценят вложителите, които харесват великодушните дивиденти, генерирани от сходния им на комуналните услуги бизнес, а в последно време - и относително устойчивите им на пазарните съмнения котировки. Драстичното обезценяване на скъпите бумаги на играчите от бранша (борсовият показател на едрите европейски телекоми Stoxx Europe 600 Telecommunications Index загуби 25% от пазарната си оценка от 2015-а досега) обаче притегли два основани в Щатите хеджингови фонда, които купуват акции на телефонните компании и оферират коренно решение - да отделят телефонните си мрежи.

Този абсурден проект се тества в Италия, където "Елиът мениджмънт корп. " - хеджинговият фонд на милиардера Пол Сингър, провежда прелом в "Телеком Италия ". "Елиът " закупи 8.9% от групировката и употребява позицията си, с цел да разформирова борда през май, а след това, на 13 ноември - и да в профил основния изпълнителен шеф Амос Гениш. Уволнението придвижи напред траялата месец акция на "Елиът " за обособяване на националната телефонна мрежа на италианската компания - концепция, на която твърдо се противопоставяха към този момент някогашният й основен управител, както и френският медиен конгломерат "Вивенди " - най-едрият акционер на "Телеком Италия " с 25% от акциите. Според хеджинговия фонд пък - по времето, когато той купил каузи от италианската група, тя нямала явен стратегически проект за бъдещето и били нужни фрапантни дейности като отцепването на телефонната й мрежа. Инвеститорите деятели предлагат на телекомуникационните компании да вземат образец от енергийния отрасъл, където далекопроводите и електропреносната мрежа като цяло са отделени от интервенциите на дребно.

В по-щастливи времена предпочитащите приходите си от дивиденти акционери на телефонните групи просто биха подминали сходни екзотични оферти. Но буксуващият напредък на бранша ги кара да слушат по-благосклонно американците. Още повече в наши дни съвсем всеки има смарт телефон и липсва напор от нови консуматори на закрепени телефонни услуги. Настъплението на Skype, iMessage, WhatsApp и Фейсбук Мessenger пък лишиха тлъсти дялове от множеството фундаментални услуги на телекомите: гласовите повиквания и текстовите известия. Същевременно конкуренцията на навлизащите на пазара компании предизвикаха убийствени ценови войни, тъй като старите играчи би трябвало да влагат милиарди в оптични кабели и в мобилни мрежи от последващо потомство.

"Елиът " гради дялово присъединяване и в най-големия европейски мобилен оператор "Водафон груп ". Засега хеджинговият фонд не разкрива размера на каузи си или бъдещите си проекти. Обаче седмици след оповестяването на инвестицията през юли основният изпълнителен шеф на "Водафон " - Ник Рийд, популяризира концепцията да се поканят външни за бранша играчи да влагат във фирмената мрежа от 58 хиляди клетъчни информационни кули (антени и електроника) - проект, на който твърдо се противопоставяше напусналият му през май предходник Виторио Колао. Продажбата на европейската мрежа на "Водафон " ще обезпечи задоволително средства на групата, с цел да изплати към една трета от облигации и заеми за груба 32 милиарда евро, пресмята Джордж Салмън - анализатор в "Харгрийвс Ленсдаун " - един от 20-те водещи акционери във "Водафон " и "Бритиш телеком груп " (бившият телефонен монополист на Великобритания). Салмън обаче прибавя, че "продажбата на фамилното сребро за изплащането на задължения не е блестяща концепция ".

През октомври хеджинговият фонд на Дейвид Айнхорн - "Грийнлайт кепитъл ", разкри, че е придобил "среден по мярка дял " в "Бритиш телеком " (БТ) - тъкмо когато компанията направи смяна в мениджмънта. В писмо до вложителите "Грийнлайт " означи, че БТ би могъл "да освободи средства ", като се раздели с "Оупънрич " - мрежа от оперативни поделения, основана през 2006-а, с цел да подсигурява пълноправен достъп до услугите на съперниците. Председателят на борда на БТ и напусналият основен изпълнителен шеф не са съгласни с тезата на "Грийнлайт ", само че акциите на английския телеком изгубиха 40% от пазарната си оценка от 2015-а насам вследствие на счетоводен скандал в Италия и продължителна борба с британските регулатори. И когато новият основен управител на БТ - Филип Йенсен, поеме ръководството през февруари 2019-а, непокорните акционери могат да изискат съществени дейности.

Перспективата да се отрежат връзките към интернет от притежателите на телефонните компании изкушава финансистите. Чистата инфраструктура притегля едри, надеждни вложители като пенсионните фондове, които са подготвени да поддържат огромни финансови разноски като метод за обезпечаване на устойчиви дълготрайни приходи. И компании като "Америкън тауър корп. " и "Селнекс телеком " с акцент в активността си върху мобилните антени се радват на по-високи оценки и по-лесен достъп до кредитиране, в сравнение с телекомите, които би трябвало да се грижат и за предлаганите услуги на потребителите, и за други странични действия. През последните месеци много компании, измежду които "Алианц кепитъл партнърс ", "Омерс инфрастракчър мениджмънт " и "Хорайзън екуити партнърс ", наливат пари в играчи от европейската телекомуникационна инфраструктура.

Дългосрочният резултат от разчленяването на телекомите не може да се оцени, изключително за потребителските услуги, избуяли от мрежите им. В "Телеком Италия " една от концепциите е да се слее мрежата за обслужване с телевизионни и радиокомпании като "Медиасет " или "Скай Италия " на "Комкаст корп. ". С тази алтернатива не е склонен Франко Ломбарди - началник на "Асати " - група, представляваща 9 хиляди дребни акционери на "Телеком Италия " с общ дял от към един %. За Ломбарди е наложително операторът да резервира контрола върху мрежата си. Защото отделянето на инфраструктурата "би могло да докара до просешка сопа телефонната компания в дълготраен проект " - нещо, за което алчните за бързи облаги вложители деятели нехаят.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР