Лозаро-винарският сектор е изключително важен за българското земеделие и българската

...
Лозаро-винарският сектор е изключително важен за българското земеделие и българската
Коментари Харесай

Позиция на ИБ на БСП: Министерство на земеделието унищожава лозаро-винарския бранш

Лозаро-винарският бранш е извънредно значим за българското земеделие и българската стопанска система. Нашите виновност са добре признати на интернационалните пазари. Този бранш образува сериозна част от износа на България и въздейства на комерсиалното салдо на страната. Той обезпечава работни места и приходи на хиляди фамилии. В него би трябвало за има целенасочена и поредна държавна политика. 
По време на постоянното държавно управление положихме  много старания за поддръжка на сектора. 
Бяха спазени всички периоди за банкет по оповестените за 2022 ограничения. Поетите задължения за помощи в бранша от постоянното държавно управление бяха изпълнени в период. 
Въведохме указател на ISO 9001 в профилираната и обща администрация, надзор на пунктовете за продажба на винено грозде, изсветляване на бранша с регистрация на лозарите и винарите, през РЛВК легализация на документите за генезис на виненото грозде. 
Комуникирахме непрестанно с браншовите представители, без значение дали са огромни, междинни или дребни лозаровинарски производители.  Увеличихме неведнъж поддръжката за единица повърхност по линия на държавните помощи от бюджета на министерството. Въведохме ясни цели и критерии да създадем българските лозаро винари конкурентни на своите европейски сътрудници. 
Направихме по този начин, че никой да не е преди всичко подпомаган и съгласно браншовите браншове въведохме ясни критерии за приемане на държавни средства и в интерес на стратегическото развиване на бранша. Без да има привилегировани стопани и обръчи от компании, близки до която и да е власт. Каквато процедура заварихме в бранша.
Протестът през днешния ден е безусловно състоятелен.
Завръщането на Явор Гечев в Министерство на земеделието, към този момент като министър, внася безпорядък, неустановеност и липса на бистрота в лозаро-винарския отрасъл. Опитите му да напише тактика и да ръководи бранша по негово убеждение, до момента в който беше заместник-министър на земеделието в предходното служебно държавно управление, доведоха до цялостен раздор в връзката администрация – представители на лозаро-винарския бранш. Предпоставка за смяна в интерес на бранша беше възобновената връзка по време на постоянното държавно управление. Имаше разговор, полагаха се старания за смяна на политиките, прецизиране на нормативните актове, изслушваха се и се вземаха поради всички проблеми на лозаро-винарския отрасъл. Усилия бяха ориентирани и към по-добро финансово подкрепяне през това време. С връщането на Явор Гечев като министър на земеделието и възобновяване на Красимир Коев като шеф на Изпълнителна организация по лозата и виното, всичко бързо се върна както е било, а точно неразбираемо и обезпокоително, без позитивна вероятност за лозаро-винарския бранш.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР