Лозари от цялата страна протестираха пред президентството, носейки табели с

...
Лозари от цялата страна протестираха пред президентството, носейки табели с
Коментари Харесай

Лозари на протест: Неудобни сме, омръзна ни от некадърно управление

Лозари от цялата страна стачкуваха пред президентството, носейки табели с надпис: „ Омръзна ни от неспособно ръководство на бранша “ и скандирайки „ Чуйте ни “.

„ На 16-ти направихме конференция, само че без резултат. Неудобни сме – по тази причина и се отхвърли среща с нас. Искаме ясни критерии за преразпределение на средствата по доходи и разноски и то за всички сектори, нов лозарски указател, пет годишен спешен проект за избавление на сектора, съответна администрация “, съобщи пред БГНЕС Атанас Василев, ръководител на Националното съдружие на българските лозари и лозари.

Българските гроздопроизводители не получават никаква дотация – от 20 години насам единствената помощ е европейска – 27 лева на декар. „ Нямаме регламентирана държавна помощ, ние разчитаме на изключителните помощи, които отпуска Европейски Съюз в поддръжка от войната в Украйна, само че Министерство на здравеопазването още веднъж ни не помни. Въобще не водят разговор с нас, те ни изслушват, само че не чуват- не взимат никакви ограничения за оцеляването на сектора. Понеже с министерството разговора се е изгубил, то се надяваме най-малко в президентството да получим поддръжка “, сподели още Ангелов.

Преди няколко месеца лозарите проведоха митинг пред Министерството на земеделието. На въпрос какво се случи откакто Явор Гечев ги одобри и им даде обещание осъществяване на настояванията им, Василев разяснява, че нищо не се е изпълнило.

Венцислава Монева, консултиращ юридически Националното съдружие на лозарите, посочи, че плануваният бюджет за тази година е по-малък, съвсем на половина от миналата година. „ Държавните помощи и държавният бюджет, който подкрепя всички аграрни браншове, тази година няма да бъде утвърден и написан от актуалното управление на Министерство на здравеопазването, защото считат, че няма потребност от него. Освен винените лозя, които са неглижирани, всички останали земеделци също се неглижират “, акцентира още Монева.

 

 

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР