Ловците и председателят на ЛРС -Мездра-Роман Йордан Гергов настояват да

...
Ловците и председателят на ЛРС -Мездра-Роман Йордан Гергов настояват да
Коментари Харесай

Чакали, лисици и диви котки и кучета нападнаха Мездра и Роман, ловците искат стимулиране за отстрел на хищници

Ловците и ръководителят на ЛРС -Мездра-Роман Йордан Гергов упорстват да се върне стимулирането за отстрел на хищници.
Самият Гергов е повдигал въпроса не един път и ще продължи да отстоява позицията на сдружението, което управлява. Причината за настояването му се крие в непрекъснато възходящата популация на чакали, лисици, диви котки и скитащи кучета, които унищожават дребния дивеч в региона, влизат на хората в дворовете и убиват животните им.
По думите на Гергов казусът с хищниците е огромен и би трябвало да се откри решение, а това може да стане, като се върне финансовото стимулиране за ловците.
Той напомня, че в предишното за отстрелян чакал, лисица, вълк е имало парично стимулиране за ловеца, тук-там са давали даже по кубик дърва и патрони. Сега обаче стимулирането е спряно и популацията на чакалите е скочила фрапантно.
Въпреки това, от сдружението регистрират доста отстреляни чакали и лисици, само че поради хищниците в региона няма лов на зайци. На мерника на ловците са попаднали 692 чакала и 286 лисици, което несъмнено не е било задоволително при повишената популация.
Миналата година в региона даже са били отстреляни три вълка.
„ Трябва да се подкрепят ловните дружинки, с цел да се позволи казусът с хищниците. Трябва да се подтикват дружинките – по-често да се излиза за подобен лов и безусловно да се подтикват ловците, на които даваме разрешителни за самостоятелен лов на хищници “, безапелационен е Гергов.
За предходната година от сдружението са отстреляли 291 диви прасета при проект от 372. Сърните са били 15 при проект от 40, а фазани 77 при проект от 250. Отстреляните пъдпъдъци са били 2958, патиците – 558, гривяк – 578.
От началото на този ловджийски сезон дружинките се хвалят с отстреляни 27 диви прасета и над 300 пъдпъдъка.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР