Ловки крадци ни дебнат през четирите сезона, но най-активни са

...
Ловки крадци ни дебнат през четирите сезона, но най-активни са
Коментари Харесай

От кокошкари до отпускари ни тарашат жилищата през лятот...

Ловки крадци ни дебнат през четирите сезона, само че най-активни са те през лятото. Тогава хората са по почивки или пък са у дома, само че спят на отворени прозорци и порти поради непоносимите жеги. Точно това чакат и апашите, с цел да тръгнат на лов за плячка.



Лятото е сезонът на отпуските. Хората възнамеряват свободните си от работа дни с месеци напред, опаковат багажа си и отпътуват на море или на чист въздух в планината. Не подозират обаче, че пътуването им е дълго чакано освен от тях, само че и от крадците, които дебнат зад ъгъла. Дори и почивката да е била защитавана в загадка, тъй че да не стигне до ушите на апашите по дълъг път през близки и познати, отраканите в занаята имат десетки способи да схванат, че няма никой у дома. Например загасените непрекъснато лампи могат да подскажат, че " теренът е чист ".

Източници на „ Марица “ от охранителния отрасъл споделят, че през лятото

в Пловдив и региона върлуват четири вида крадци.

Първият и главен са „ отпускарите “. Те проникват единствено в жилища и къщи на хора, които отсъстват и това е тествано. Често се случва в сюжета за грабеж да са забъркани и познати на притежателите, които са подсказали на апашите по кое време тъкмо няма да има никой в определеното жилище, за какъв интервал, както и какво могат да завлечен оттова.

Вторият главен вид крадци в жегите са „ кокошкарите “. Те са дейни главно през лятото и тяхната активност се ускорява по време на горещините, тъй като реализират кражбите през незаключени порти и отворени прозорци. Често, с цел да спят умерено, живеещите в съответния апартамент, кооперация или къща оставят отворено, с цел да може температурата вътре да е по-поносима. Това обаче работи като покана за „ кокошкарите “. Те влизат, пазят тишина и взимат каквото съумеят да видят, като чанта, портмоне, телефон, преносим компютър, даже цигари, и гледат да изоставен обекта на кражба оптимално бързо, защото може притежателите да се разсънят и да ги заловен на мястото на престъплението, както и да се случи нещо непредвидено като обстановка. Подобни обири не се възнамеряват, правят се най-вече нощем. Апашите оглеждат и

където видят отворен прозорец или отключена врата, си пробват шанса,

колкото и рисковано да наподобява. „ Това, че жилището им е вторият или третият етаж, не би трябвало да успокоява притежателите, тъй като неведнъж има елементарен достъп за крадците. Височината в доста от случаите не е спънка за тях “, разясняват препатили.

Третият вид крадци са „ виладжиите “. Тяхната цел са къщи и вили на село, както и курортни селища. Тъй като притежателите живеят и работят в града, рядко ги посещават. Това се случва през уикендите или за по седмица-две през лятото и зимата, когато си взимат отпуск. През останалото време обаче вилите и къщите на село са подложени на непрекъснати офанзиви от ловки апаши. В делничните дни разрушават вратата, взимат каквото има вътре и се изпаряват бързо. Ако има система за сигурност, каквато все по-често си поставят притежателите на парцелите отвън града, кражбата се прави в границите на два дни. През първия „ виладжиите “ се оправят със СОТ-а, като първо го заглушават, а по-късно му чупят антената, с цел да демонстрира, че работи, само че да не излъчва сигнал. След като към този момент са си подсигурили успокоение, на втория ден крадците влизат и изнасят всичко, което могат - перални, печки, тв приемници и така нататък

Четвъртият вид крадци са " експертите " - тези, за които сме гледали единствено по филмите. Те се наемат да правят единствено съществени обири, единствено денем, след доказана информация и дни проучване.

Основната им цел са каси с пари, бижута и скъпи часовници

Преди да се пристъпи към деяние, апашите правят съществено изследване на навиците на притежателите на парцела - какво вършат, по кое време и за какъв брой време отсъстват от парцела и така нататък Обикновено " експертите " са група от няколко души. Често се употребява отцепка - един следи какво вършат притежателите, с цел да може да осведоми останалите, в случай че някой се връща. Друг пък стои и следи към къщата и жилището - има ли оживление, кой влиза и излиза. Обикновено на апашите им би трябвало повече време, тъй като постоянно касата е добре скрита и лишава много старания да я открият. За да си завоюват нужното време обаче, те първо би трябвало да се оправят със системата за сигурност. Затова употребяват заглушители. Така СОТ-ът е обезоръжен за минути, задоволителни, с цел да му счупят антената и той да не може да излъчи сигнал. След това махат заглушителя и не престават работата си.

Хващат ги и ги пускат

Какво се случва след кокошкарската кражба от апартамент или къща? Крадецът си е приключил работата, СОТ-ът пищи. Средното време за реакция на охранителните патрули е 3-5 минути. Хващат апаша на мястото на престъплението или покрай него. Веднага се уведомява полицията, след което хванатият се предава на органите на реда. Оттам нататък му се дефинира наказване. То най-често обаче е арест за часове, а в случай че кражбата е по-голяма - няколко месеца затвор.

Като по филмите - няма ключалка, която да ги спре



Все по-често ключари хвалят продаваните от тях брави, че устоят на всевъзможен напън и че няма опция да бъдат преодолени. Е, това остава мит, най-малко за професионалните крадци. „ Няма ключалка, която да ги спре “, безапелационни са експертите, които се занимават с огромни кражби.

Цените на „ вълшебните “ брави потеглят от 700-800 лева и гонят 1500 лева, само че по този начин или другояче, в случай че съответно жилище е набелязано, то ще бъде разрушено. Особено внимание притеглят къщите и жилищата с каси, които съхраняват по 150 000 - 200 000 лева, също диаманти и часовници. Те са елементарно конвертируема стока. Изпечените в занаята бандити ги продават и от тях могат да изкарат също значително пари, от порядъка на най-малко 100 бона.

Професионалистите работят тъкмо като по филмите - в група, задействат авансово СОТ система и се отдалечават, с цел да проследят за какъв брой време се реагира. Разполагат с всевъзможен тип принадлежности, с цел да не бъдат сюрпризирани от труднодостъпна или пък задоволителна дебела каса.

По-големият % от върлуващите в Пловдивско апаши са от София. За да са по-успешни, те работят в тандем с локални " сътрудници " - с пловдивчани в Пловдив, с пазарджиклии в Пазарджик и така нататък

За експертите системите за сигурност са като детска играчка. Лесно ги заглушават и преодоляват, само че даже и да се задейства, те постоянно имат авариен проект за елементарно изплъзване. Опитът им разрешава да си слагат огромни цели и да ги доближават безпроблемно, в множеството случаи. Много от професионалните обирджии са профилирани и се насочват единствено към касите на избран вид обекти - единствено къщи, единствено аптеки, единствено хипермаркети и така нататък

„ Законът е подобен, че когато крадецът е заловен, не го съдят за това, че е нахлул в къща или апартамент, а съгласно това какво е съумял да открадне. Какво наказване ще бъде несъмнено за човек, взел 200 лева и кутия цигари да вземем за пример? Ще лежи 24 часа в ареста или пък в други случаи ще остане в пандиза 3 месеца. След това излиза и още веднъж стартира остарялата ария. Може да извърши 100 обира, до момента в който отново го заловен “, разясняват гардове ветерани.

Само в границите на седмица в Пловдив бяха регистрирани няколко обири от жилища. По-голямата част от апашите се търсят от полицията. Ако крадците са пришълци, както все по-често се случва, залавянето им става още по-трудна задача за униформените.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР