Ловешка област е една от най-привлекателните туристически дестинации у нас

...
Ловешка област е една от най-привлекателните туристически дестинации у нас
Коментари Харесай

Ловешка област е една от най-привлекателните туристически дестинации у нас



Ловешка област е една от най-привлекателните туристически дестинации у нас както болести богатото културно-историческо завещание, което съхранява района от времето на траките, на римската империя, на Средновековието, Възраждането, по този начин и с впечатляващата си природа - старопланинските върхове и местности, реките със своите живописни каньони, скалните образования са единствено част от красивата природа на района.

Пещерата Съева дупка се намира на територията на община Ябланица , наоколо до село Бресница. Тя е открита преди повече от 200 години. От 1967 година е осветена, облагородена и отворена за гости.

" Температурата в пещерата е сред 7 и 11 градуса, влажността 96 - 99 %. Дъждовните води минават през скалите и пукнатините, увличат със себе си варовика и по този начин вършат тези забавни формирания от тавана към пода - сталактити, от пода към тавана - сталакмити, обвързваните пред вас сталактони . В пещерата има и различен тип формирания, наклонения встрани, те се назовават хеликтити. Дълга е 250 метра. Един сантиметър от образуванията се образуват за към 150-160 години. Пещерата е на към 3 милиона години ", сподели за БНР Георги Георгиев, екскурзовод в пещерата Съева дупка.

Пещерата Съева дупка разполага с няколко зали. Една от тях е неповторима концертна зала.

" Тук са изнасяни доста концерти - хор " Планинарска ария " е пял, Лили Иванова е пяла, Софийската филхармония е свирила. Правени са сватбени церемонии . Това е най-големия сталактон в пещерата. Неговата обиколка е към 60 метра и по това се съди, че пещерата е на към 3 милиона години. Тук пред вас е забавно образувание, оприличено от посетителите на Дева Мария с Младенеца на ръце ", добави Георгиев.

 Пещерата Съева дупка Снимка: bulgariatravel.org/

Деветашката пещера е най-голямата пещера в България , тя се намира в Деветашкото плато.

" Общата й дължина е 2 хиляди 442 метра. На към 40 метра във вътрешността от входа на пещерата има просторна входна зала, чийто размери я вършат най-голямата пещерна зала в страната. Вътре в пещерата има два клона, през единия от тях протича река, а другия е изсъхнал и топъл и приключва със зала, носеща мистичното име " Олтара " . Добрите условия за живот, които предлага пещерата, огромните размери, осветяване на огромна дълбочина, комфортна за защита в съседство с извор и река, гори с дивеч, пасища и измежду плодородна околност притеглят вниманието на индивида от най-дълбока античност. В пещерата са налице следи от човешко наличие още от старокаменната ера. Пещерата е била засекретен боен обект и до началото на 90-те години на XX век е била употребена за складова база за предпазване на петролни артикули ", сподели Сабина Миленска от отдел " Туризъм " в Община Ловеч.

Деветашката пещера е известна и с огромното си биоразнообразие. Там се намира най-голямото находище на прилепи у нас.

" Налични са 15 типа прилепи, тук населяват 12 типа предпазени земноводни, 82 типа птици, 13, от които включени в Червената книга, 34 типа бозайници, 4, от които включени в Червената книга на България, а 15 в Световния червен лист. Пещерата е от интернационално значение като леговище на прилепите и е включена като предпочитан обект в листата на Споразумението за запазване на европейските типове прилепи . Заради размножителния интервал на населяващите пещерата бозайници е въведен пропускателен режим в двете галерии на пещерата. Водната изложба се затваря за гости в интервала 1 ноември - 1 април, а сухата изложба в интервала 25 май - 31 юли. Светлата част на пещерата е отворена за гости целогодишно ", допълни  Сабина Миленска.

 Крушунски водопади Снимка: Теодора Михова

В Северозападната част на Деветашкото плато се намират неповторимите Крушунски водопади . Те са най-голямата туристическа атракция на Община Летница и годишно се посещават от повече от 150 хиляди туристи.

" Крушунските водопади съставляват травестинова каскада от поредност водопади, които се образуват от Крушунската река , протичайки през бигоров терен ", сподели Красимир Джонев, кмет на Община Летница. 

Една от пещерите в Деветашкото плато е Гарваница.

" Тя е на съвсем еднообразно разстояние от селата Карпачево и Горско Сливово. Представлява най-голямата в България проходна, отвесна дупка, съоръжена с железна обезопасена стълба . Пещерата и до ден сегашен провокира огромно удивление в хората, защото влизайки човек в тази  отвесна дупка усеща прилива на адреналин и косите му настръхват. Ранният пролетен сезон, когато има значителни превалявания Гарвацина е допустимо да бъде напълнена до горе, 63 метра дълбочина има тя. Цялата тази голяма бездна се напълва с вода, която се оттича като в сифон с един голям въртоп ", добави Джонев. 
Репортажа можете да чуете в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР