Лошата приватизация е причина за неравенството между Северна и Южна

...
Лошата приватизация е причина за неравенството между Северна и Южна
Коментари Харесай

Симеон Дянков: Лошата приватизация е виновна за неравенството между Северна и Южна България

Лошата приватизация е причина за неравенството сред Северна и Южна България, твърди Симеон Дянков, министър на финансите в първото държавно управление на Бойко Борисов.

Пред bTV той съобщи, че приватизацията е тръгнала първо от Северна България, а мотор на това е бил някогашният ръководител на Народното събрание Нора Ананиева от Българска социалистическа партия. По думите му, това е станало с концепцията комсомолците да станат капиталисти, само че те са се провалили в ръководството на огромните социалистически предприятия, множеството от които през днешния ден не работят.

" Резултатът е демографски срив на север от Стара планина. Плевен, който беше над 100 000 поданици, към този момент е под, а популацията в Ловеч се е свило над два пъти ", уточни Дянков.

Друга причина била неналичието на автомагистрала в Северна България: " Правителството трябваше да заложи в тригодишната си бюджетна прогноза средства за построяването на автомагистрала " Хемус " (София - Варна) и на тази сред Русе и Велико Търново, само че не го направи ".

Дянков уточни, че сега има единствено три града в България в които няма демографски проблем и те се намират на автомагистрала " Тракия " - София, Стара Загора и Бургас.

Дянков обаче не има вяра, че отпадането на отминалостта за закононарушения свързани с приватизацията, какъвто анонс направи министър председателят Борисов, ще докара до нещо значително. Той означи, че законът не може да работи със задна дата и добави: " Това е белег на правовата страна, който се знае даже от хора, които не са адвокати ".

Бившият финансов министър сподели още, че не следи деликатно какво се случва в България. Само понякога се чувал с Бойко Борисов, като го съветвал по външноикономически тематики. Той дефинира премиера Борисов като " доста по-опитен в доста повече сфери ".

" Сега е моментът България да влезе в чакалнята на еврозоната, така наречен ERM ІІ ", разгласи още Дянков. Той уточни, че подаването на заявката е единствено две страници, а въпросът е дали държавното управление ще е самоуверено да направи тази стъпка.

" Ползите за страната ни от влизането в чакалнята на еврозоната е, че минимум с %, % и половина ще паднат лихвите по заемите за бизнеса и жителите ", стимулира се той.

Дянков регистрира като своя неточност, че още през 2011-12 година не е нараснал парите за образованието, тъй като посредством него се развива стопанската система. " Увеличението на парите за обучение в бюджет 2018 е вярно решение, само че е закъсняло ", сподели той и добави, че единствената му рецензия към бюджета е, че той е заложен на недостиг от 1%, при изискване, че стопанската система отбелязва сериозен напредък.

" Това значи, че в тежките години ще сме зле - сподели Дянков. - В момента бюджетите на 11 европейски страни за идната година са на остатъци, измежду тях са Германия и даже прилежаща Гърция, която претърпя доста по-тежка рецесия от нас ".
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР