Лондон замрази двустранните отношения с Москва и изгони 23-ма нейни

...
Лондон замрази двустранните отношения с Москва и изгони 23-ма нейни
Коментари Харесай

Лондон замрази двустранните отношения с Москва заради Скрипал

Лондон замрази двустранните връзки с Москва и изгони 23-ма нейни дипломати поради случая с отравянето на някогашния разузнавач Сергей Скрипал.

В същото време довечера се привиква незабавно намерено съвещание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации във връзка случая, предадоха международните организации като се позоваха на известие от холандското председателство на Съвета.

Как ще работи Лондон след ултиматума към Москва за Скрипал

Още една „ съветска смърт” в Лондон, Кремъл заплаши да спре английските медии

Какво е „ Новичок “ – отровата против Скрипал и щерка му

Заседанието се провежда по искане на Англия, която незабавно извика във външно министерство съветския дипломат в Лондон Александър Яковенко. Британският дипломат в Москва Лори Бристоу и през днешния ден е бил в съветското външно министерство, с цел да разиска случая със Скрипал, съобщи Ройтерс.

В същото време страната отдръпна поканата за посещаване към съветския външен министър Сергей Лавров, удостовери английският външен министър Тереза Мей.

BREAKING: British PM May: 23 undeclared Russian intel officers being expelled in response to Skripal nerve agent attack. https://t.co/DepKUPF2JB pic.twitter.com/ovr0Unu4SW
— NBC News (@NBCNews) 14 март 2018 година
В среднощ изтече ултиматумът, който Лондон сложи на Москва по абсурда с отровения някогашен съветски разузнавач. Въпреки крайния период Русия не даде желаните пояснения по какъв начин създавано от тях бойно отровно вещество е употребявано за покушението против Сергей Скрипал.

Тереза Мей разгласи, че ще бъде признато ново законодателство против закани от сътрудници на враждебни страни, каквито сега има единствено против терористи.

„ Ще замразим съветските активи, когато имаме доказателства, че те могат да засташат живота или собствеността на английските жители и Англия ще преследва „ огромните нарушители и корумпираните елити “ на Русия, които се обитават в страната. „ Няма място за тези хора и техните пари в нашата страна “, съобщи Мей.

Руският министър на външните работи Сергей Лавров отхвърли като безпочвени и несериозни изказванията на Англия за присъединяване на Русия в отравянето на двойния сътрудник Сергей Скрипал и като опит да бъде въведена в подвеждане интернационалната общественост.

What we know so far about Sergei Skripal, the former Russian spy found 'in critical condition' in Salisbury https://t.co/ajX8fhZt0Y
— The Independent (@Independent) March 5, 2018
Лавров акцентира, че Англия не е поискала публично от Русия информация за нервнопаралитичното вещество, употребявано при покушението против Скрипал и щерка му в британския град Солсбъри на 4 март.

Министърът заявява, че Русия няма претекст да отстранява двойния сътрудник и посочи, че причинителите имат интерес от раздухване на антируска акция.

"Тази линия дори надвишава това, с което се занимаваше у нас прокурорът на Съюз на съветските социалистически републики Андрей Вишински, когато изобрети правилото "признанието е царицата на доказателствата ", подсети Лавров за основното настоящо лице в сталинските чистки през 30-те години.

По думите на първия съветски посланик за английската страна, представени от ТАСС, "за тези, които "голословно стартират да я поддържат ", не признанието, а съмнението е кралица на доказателствата и това съмнение "трябва да се възприема от цялата интернационална общественост като кралица на доказателствата ".

Бивш съветски шпионин е в сериозно положение след допир с незнайно вещество

Откриха следи от рисково вещество в ресторант, посетен от Скрипал

Сергей Скрипал и щерка му Юлия бяха открити в безпомощно положение на скамейка в град Солсбъри на 4 март. Британското следствие сочи, че Скрипал и щерка му са отровени с нервнопаралитичното вещество „ Новичок”. То е създадено в някогашния Съветски съюз през '70-те и '80-те години.

66-годишният Скрипал е пенсиониран полковник от съветското разузнаване. През 2006 година той бе наказан на 13 години затвор за шпионаж в интерес на Англия. Той получи леговище във Англия през 2010 година след замяна на шпиони сред Съединени американски щати и Русия.

Скрипал бе приет за отговорен в Русия за това, че издал самоличността на съветски сътрудници под прикритие в Европа на английското външно разузнаване МИ-6. Според съветските управляващи той получил 100 000 $ за сведенията, които почнал да предава от 90-те години на предишния век.

През 2010 година Русия освободи Скрипал и още трима свои жители, наказани за шпионаж в интерес на западни страни, в подмяна на което Съединени американски щати й предадоха 10 съветски сътрудници. Размяната на шпиони в стила на Студената война бе осъществена на писта на летището на Виена.

Впоследствие Скрипал отпътува за Англия, където получи леговище. Случаят в Солсбъри припомня на убийството на Александър Литвиненко през 2006 година в Лондон. Бившият съветски шпионин умря, откакто бе изложен на контакт с радиоактивно вещество.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР