Лодка с около 400 души на борда потъва в морето

...
Лодка с около 400 души на борда потъва в морето
Коментари Харесай

400 мигранти бедстват на потъваща лодка без гориво и капитан край Малта

Лодка с към 400 души на борда потъва в морето сред Гърция и Малта, оповестява " Ройтерс ".

Инцидентът става на фона на внезапното увеличение на плавателните съдове с мигранти, пресичащи Средиземно море от Северна Африка.

Службата за поддръжка Alarm Phone осведоми в Туитър, че е получено позвъняване от лодката, която е тръгнала през нощта от Тобрук, Либия, и управляващите са известени. Все още обаче не е почнала избавителна интервенция.

Лодката се намира е в зоната за търсене и избавяне на Малта.

Германската неправителствена организация Sea-Watch International пък заяви, че е разкрила лодката с два търговски кораба наоколо.
 Над 3000 мигранти са починали в опит да доближат Европа по море през 2021 година
Над 3000 мигранти са починали в опит да доближат Европа по море през 2021 година

Това е двойно повече по отношение на 2020 година

Посочва се, че малтийските управляващи са наредили на корабите да не правят избавителни интервенции, а един от тях просто е бил помолен да я достави с гориво.

От Alarm Phone настояват, че хората на борда са изпаднали в суматоха, като някои от тях се нуждаят от здравна помощ. Те показват, че лодката е останала без гориво и долната ѝ палуба се е напълнила с вода, а капитанът е напуснал борда и няма кой да ръководи плавателния съд.

Друга неправителствена организация - немската Resqship, през вчерашния ден заяви, че минимум 23 мигранти са починали през нощта в Средиземно море при настрана корабокрушение.

Миналата седмица 440 мигранти бяха избавени край Малта след комплицирана 11-часова интервенция в бурно море от кораба Geo Barents на благотворителната организация " Лекари без граници ".

В събота минимум 23 африкански мигранти изчезнаха, а четирима починаха, откакто двете им лодки потънаха край Тунис в опит да доближат крайбрежията на Италия.
 Европейски Съюз приключва спасяването на мигранти в Средиземно море
Европейски Съюз приключва спасяването на мигранти в Средиземно море

Операция " София " е удължена с шест месеца
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР