LNA на Либия започва операции срещу бунтовниците в Чад по границата

...
Либийската национална армия (LNA) на Халифа Хафтар нанесе въздушни удари
Коментари Харесай

Либийската национална армия (LNA) на Халифа Хафтар нанесе въздушни удари срещу „чужди въоръжени групи“ близо до границата си с Чад.

Говорителят на ЛНА Ахмад Мисмари каза, че е извършила атаката в петък, след като по-рано обяви операция за охрана на границата. Армията удари позиции на чадските бунтовници от либийската страна на границата, преди да започне нападение от въздуха.

Мисмари обеща, че LNA „вече няма да позволява на въоръжени групи или фракции да използват либийска територия за извършване на атаки срещу съседни страни“.

Гражданските вълнения в Либия през последните 12 години доведоха до това, че враждуващите лидери в страната създават съюзи с различни бунтовнически фракции в съседните Чад и Судан.

По-рано през седмицата президентът на Чад Махамат Идрис Деби каза, че армията отново се бие с базираната в Либия група Чадски фронт за промяна и съгласие (FACT), която прекрати примирието миналата седмица на фона на сблъсъци.


Целта на LNA в петък беше недовършен жилищен комплекс в отдалечения аванпост на Umm al-Araneb в област Murzuq, където повече от 2000 жилища в строеж са превзети от бунтовнически бойци и техните семейства, каза главният пресаташе на LNA Халифа ал - Обейди.

Според изследователи FACT някога се е сражавал заедно с LNA като една от многото въоръжени групи, участващи в гражданската война в Либия, но двамата са били на противоположни страни по време на битката преди две години, когато бащата на Деби беше убит.

Либия е раздирана от конфликт, откакто подкрепено от НАТО въстание свали дългогодишния владетел Муамар Кадафи през 2011 г. След това страната години наред беше разделена между съперничещи си администрации на изток и запад, всяка от които подкрепяна от различни милиции и чужди правителства. Източник: Ал Джазира и информационни агенции

Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР