Лиз Тръс - новият лидер на Консервативната партия и бъдещ

...
Лиз Тръс - новият лидер на Консервативната партия и бъдещ
Коментари Харесай

Какви обещания даде Лиз Тръс, които ще променят Великобритания

Лиз Тръс - новият водач на Консервативната партия и предстоящ английски министър председател, ще се закълне във вторник пред кралицата да служи в сложни времена.

Нейната Консервативна партия трябваше да се раздели с Борис Джонсън - министър-председателят, който съумя да завърши излизането на кралството от Европейски Съюз, само че загуби доверието на британците измежду серия кавги, свързани със спазването от него и негови доближени на рестриктивните мерки за COVID-19 и назначения, които разпалиха даже личните му съпартийци. 

Лиз Тръс желае да отвори нова страница, откакто съумя по време на изборния развой за лъчение на нов водач на консерваторите, да измести любимеца за поста, някогашния финансов министър Риши Сунак. Двамата имаха опция в продължение на месец да показват обществено вижданията си за ръководството на Обединеното кралство, с цел да могат членовете на Консервативната партия да създадат осведомен избор. Според възгледите, изложени от Тръс нейното държавно управление ще се придържа към относително по-консервативни решения, без да трансформира значително курса на държавното управление на Джонсън, изключително във външната и отбранителната политика, написа.

Икономическата и енергийната рецесия

Основната концепция на Лиз Тръс за справяне с икономическата рецесия, която ще изправи милиони британци пред намаляване на стандарта им за живот, е разхлабването на финансовата дисциплинираност. Правителството ще изготви незабавен бюджет и ще направи обзор на държавните разноски, отменяйки планувани нови налози.

Следващото английско държавно управление ще погребе дефинитивно концепцията за облагане на свръхпечалбите на енергийните сдружения, които имат рекордни доходи поради повишаването на силата. Вместо това енерийният и водният регулатор ще бъдат принудени да работят по-ефективно посредством смяна на законодателната база.

Лиз Тръс има намерение да анулира увеличението на облагането на заплатите с 1.25%, което беше въведено от Риши Сунак като финансов министър през април, с цел да помогне за заплащането на системата за опазване на здравето и обществени грижи. Няма да се случи и плануваното от нейния съперник нарастване на корпоративния налог от 19% на 25% от началото на 2023 година

Вместо това държавното управление на Тръс счита да наложи краткотраен мораториум върху екологичните и обществените такси, добавяни към сметките за електрическа енергия на потребителите и по този начин да помогне на семействата да се оправят с рекордното повишаване.

" Ще осигуря незабавна поддръжка, с цел да подсигурявам, че хората няма да се сблъскат с непостижими сметки за горива. Ще бъда корав в метода си ", написа Тръс публикация във вестник " Сън ".

Тръс ще се откаже и от планувания налог върху нездравословната храна, който трябваше да таксува в допълнение няколко храни и питиета с високо наличие на мазнини, сол или захар, които утежняват здравния статус на британците.

Макар Англия да не зависи от съветския природен газ новият министър председател предлага да се поддържа добива на шистов газ в региони, където хората не са срещу фракинга, като опция за понижаване на цените на газа.

Към повишение на стандарта на живот тя предлага да се основат " капиталови зони " с ниска регулация и да се промени метода на оценяване на ипотеките, тъй че повече хора да получат достъп до жилищния пазар, като по едно и също време с това се подтикват локалните управляващи да строят повече къщи.

Мигрантите - законни и противозаконни

Тръс желае да разхлаби и задачите, посредством които Англия се е заела да направи въглеродно неутрална стопанската система си доникъде на века, като вкара повече пазарни детайли в процеса.

По отношение на сезонните служащи, които се стопиха след Брекзит, Лиз Тръс дава обещание краткотрайно да разшири опциите за идване на работна ръка от Европа, с цел да се подсигурява, че фермерите имат достъп до работна ръка.

Англия ще вземе спомагателни ограничения, с цел да се отбрани от противозаконната миграция през Ламанша, която се усили след излизането й от Европейски Съюз. Това ще включва увеличение на граничните чиновници с 20% и със 100% на морските патрули.

В същото време Лондон ще търси сключването на съглашения с страни, които са източник на миграция, за връщането на нелегално пребиваващи техни жители във Англия. Като външен министър Тръс подписа такова за репатриране с Руанда, предизвиквайки подозрения за спазването на човешките права.

Стари другари и нови цели

Тръс планува и увеличение на разноските за защита до 3% от Брутният вътрешен продукт до 2030 година от 2.3% от Брутният вътрешен продукт, заложени за тази година и цел на НАТО от 2%.

Новото английско държавно управление ще продължи твърдата поддръжка за Украйна, в това число даването на военна и филантропична помощ. Лондон ще упорства за приемане на " нов проект Маршал " за Украйна и ще желае да има водеща роля в реализирането му.

Лиз Тръс, която до момента изпълняваше функционалността на външен министър, счита, че английската дипломация би трябвало да се концентрира върху Китай и Русия, като в същото време договаря с членовете на Британската общественост за комерсиално съглашение, което да се опълчи на пазарната мощ на Китай.

Брюксел не може да чака по-добри дни от идващия кабинет, защото Тръс дава обещание да следва корав курс на разалечаване от Европейски Съюз след Брекзит. Тя си слага за цел до идната година да бъдат анулирани всички към момента настоящи закони, в които са заложени европейски стандарти и няма да допусне нов референдум за отделянето на Шотландия, която се вижда като част на Европейски Съюз.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР