Лицето на един от най-могъщите фараони на Египет Рамзес II

...
Лицето на един от най-могъщите фараони на Египет Рамзес II
Коментари Харесай

Възстановиха лицето на Рамзес II 3200 години след смъртта му (СНИМКА)

Лицето на един от най-могъщите фараони на Египет Рамзес II беше реконструирано 3200 години след неговата гибел, оповестява Сега, цитирайки Daily Mail. Новата научна реорганизация е дело на египетски и английски експерти. Учените от двете страни са се обединили в взаимен план, с цел да „ уловят “ облика на владетеля сега на неговата гибел, употребявайки 3D модел на черепа, и да възстановят неговите черти. След това те „ връщат “ процесите на стареене съвсем половин век обратно, с цел да покажат по какъв начин е изглеждал управникът в разцвета на силите си. Резултатът е първата напълно научна реорганизация на лицето на фараона, основана на компютърна томография на действителния му череп.

Лицето на фараона е било красиво, с присъщи черти – ясно изразен нос и мощна челюст, отбелязва проф. Сахар Салим – една от откривателите от Университета на Кайро и авторка на 3D модела на черепа. Учените обаче са изправени пред казуса с неналичието на информация за цвета на очите, косите и кожата на владетеля, както и за някои самостоятелни особености във външността му – дребни бръчици, бенки и така нататък За да пресъздадат портрет, оптимално непосредствен до облика на Рамзес II, откривателите изследват и съхранените до през днешния ден писмени източници за ръководството му. Проектът е вторият по рода си, управителен от Сахар Салим неотдавна, след научната реорганизация на лицето на фараона Тутанкамон, приключена от кралския ваятел Кристиан Корбет.

 Възстановиха лицето на Рамзес II 3200 години след гибелта му (СНИМКА)

Каролайн Уилкинсън, шеф на Face Lab в Ливърпулския университет „ Джон Мурс “, която е възстановила лицето на фараон Рамзес II, разказва научния развой: „ Ние вземаме компютърен томографски модел на черепа, след което от базата данни с авансово моделирана анатомия на лицето импортираме и променяме, с цел да пасне на черепа. Изграждаме чертите от повърхността на черепа към повърхността на лицето, през мускулната конструкция и мастните пластове, и най-после посредством пласта кожа “. Всички ние имаме повече или по-малко едни и същи мускули от един и същи генезис с едни и същи прикрепващи детайли. Тъй като обаче всеки от нас има малко по-различни пропорции и форма на черепа си, получават се и малко по-различни форми и пропорции на мускулите, което директно въздейства върху формата на лицето, изяснява Уилкинсън. Специалистите са разполагали и със непокътнати мумифицирани меки тъкани на лицето на фараона, с които също са работили. Според тях при към 70% от повърхността на лицева реорганизация има по-малко от 2 мм отклоняване във връзка с действителната форма.

Рамзес II, именуван от египтолозите на ХIХ век и Рамзес Велики, е властвал над Египет в продължение на 66 години (1279-1213 г.пр.Хр.), бил е популярен боец и основател на първия контракт в историята на човечеството. Управлението му бележи последния връх в имперската мощност на Древен Египет. Той е запомнен още с колосалните скулптури, които е поръчвал, и с огромната си строителна стратегия. Смята се, че по време на дългото си ръководство Рамзес II е построил повече храмове и е основал повече деца от който и да било различен фараон на Египет.

Миналата година на научния портал Live Science се появи публикация, разказваща за първия в историята случай на сполучлива реорганизация на външността на трима мъже от Древния Египет отпреди 2000 години. Лицата им са били пресъздадени посредством и на мостри от ДНК, извлечена от техните мумии.

Още от Любопитно

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР