Лицензираната от Министерството на младежта и спорта шахматна федерация БФШ

...
Лицензираната от Министерството на младежта и спорта шахматна федерация БФШ
Коментари Харесай

Войната в шаха: лицензираната от държавата федерация води дело срещу ФИДЕ в Лозана

Лицензираната от Министерството на младежта и спорта шахматна федерация БФШ 2022 води дело против Международната (ФИДЕ) в Спортния трибунал в Лозана, заяви организацията със известие до медиите.

Даден е ход на процедурата, защото таксата е платена, разяснява БФШ 2022.

Причината е известна за хората, които са наясно с борбите в българския шах, към този момент пренесени на интернационално ниво. През декември м. година ФИДЕ одобри за собствен член основаната малко по-рано БСФШ, зад което стоят почетният ръководител Антоанета Стефанова, ръководителят Милен Василев, спортният функционер и експерт по спортно право Георги Градев и така нататък

Така се стигна до абсурд - едната федерация има лиценз да оперира в България, а другата може да съставлява шахматистите зад граница. 

БФШ 2022 претендира, че ФИДЕ непозволено не е позволила кандидатурата ѝ на когреса си, не са спазени процедури, права, изправена е била пред приключен факт най-после и така нататък Поради което си търси правата в КАС, а желание за това бе афиширано на конференция на 20 декември.

„ С решението си ФИДЕ на процедура отхвърля да признае, без каквито и да било претекстове, законната българска федерация, като по този метод се намеси в българския шахмат в несъгласие със личния си правилник. Приетото във ФИДЕ съдружие няма право да картотекира играчи “, разяснява доцент Венета Петкова, определена за началник на БФШ 2022 малко преди конгреса на Международната федерация. -

С дейностите си, ФИДЕ на процедура блокира българския шахмат и лишава българските шахматисти от опция да натрупат интернационален рейтинг. Още при започване на тази година се организират доста разнообразни шампионати, радващи се на огромен интерес и повсеместност.

Техните уредници, които са наши членове, получават от БСФШ последователен отвод за регистрирането им във ФИДЕ за годност за интернационален рейтинг. Натискът върху клубовете е голям, а пострадали са подрастващите гении, които нямат опцията да покачват рейтинга си. “

Тя прибавя следното:

„ Въпреки погазването на националното и интернационалното законодателство, ние ще продължим да отстояваме ползите на нашите членове. А това са голямата част от българските клубове и състезатели. Ще апелираме всички решения, които са в прорез със закона. Времето, силата и средствата, които ще бъдат изгубени, вместо да се вложат за развиването и просперитета на българския шахмат, са отговорност напълно на тези, които пречат. “

БФШ акцентира, че има картотекирани рекордните 1961 състезатели от 67 клуба, които са нейни членове.

А прессъобщението приключва с нещо, за което до момента се говореше единствено под сурдинка в шахматните среди. В средата на януари бе извършена обединителна среща " под арбитража " на шефа на БОК Стефка Костадинова. Тя, обаче, не докара до единство или най-малко до някакво доближаване.

" БФШ 2022 предприе самодейност за обединяване, която беше подкрепена от ръководителя на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова, приела ролята на посредник сред двете страни.

В средата на януари беше извършена среща с нейно присъединяване, на която бяха управленията на двете организации, като от страна на БСФШ взе участие ръководителят ѝ Милен Василев. БФШ 2022 абсолютно одобри оферти проект за обединяване, който беше посрещнат с безмълвен отвод от другата страна ", приключва известието на федерацията, ръководена от Венета Петкова.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР