Липсата на правила за работа в болниците тези дни лъсна

...
Липсата на правила за работа в болниците тези дни лъсна
Коментари Харесай

Правилата, глупако!*

Липсата на правила за работа в лечебните заведения тези дни лъсна в цялата си отчайваща искреност. В една болница – в Перник, буен пациент протегнал ръка на Спешно поделение, трошил и вилнял на воля. В Сливен пък екип от медици по време на раждане умори здрава и права млада жена, решила да даде нов живот.

Тези две самостоятелни една от друга случки идват единствено дни откакто регистри демонстрираха имотното положение на някои шефове на лечебни заведения у нас. На фона на закриването на болнични заведения в страната и повсеместна сиромашия и бедност в сектора. Халал да са им парите, които са си изкарали, но аналогията се постанова от общата несъразмерна бедствена картина в опазването на здравето.

Далеч съм от мисълта, че е обикновено в една естествена страна в 21 век някой пациент да протяга ръка на лекари или на болнично имущество. Това е грозно и жалко, няма опрощение за сходно държание. Не ми е известно някъде по света пациенти да бият от време на време лекари или да нахлуват и унищожават публично имущество безнаказано. Не съм срещала сходни информации, което не значи, че не съществуват.

Тези закононарушения към хората с бели престилки не престават, приказва се за ограничения против този вандализъм единствено, когато се случва. После отново всичко си продължава както досега...

Статистика на Българския лекарски съюз от предходната година сочи, че случаите на набези върху медицински лица по време на работа са над 600. От тогава до в този момент този скръбен лист е нараснал още. Защо се случва всичко това, е въпрос с не един единствен вероятен отговор. Разбира се, че примитивизма и експанзията са основата на сходно държание.

Друг голям проблем е също по този начин - по какъв начин работят в нашите лечебни заведения. Кой не е чувал и не знае, че публичното здравно заведение в Перник наподобява по скоро на военновременен санитарен пункт, в сравнение с болница. Там няма надзор на лицата, които влизат и излизат, нищо че се заплаща за защита. За ремонт евентуално не са чували от десетилетия. Имам персонални усещания от там и съм виждала по какъв начин доктор може да не влезе в стая на стационарно лежащи заболели с дни. Пациентите си контактуват единствено със сестрите и санитарките. Е, това обикновено ли е?!

Не може постоянно да се оправдаваме с неналичието на пари, с ниските заплати на медицинския личен състав и така нататък и тъй наречените. Нали същите тези като емигрират и попаднат в лечебници някъде другаде по света, не се държат като в България.

Защото там има правила на играта, а тук - цели системи по какъв начин да не се съблюдават. И по какъв начин нонстоп да се мрънка, оплаква и оправдава.

А е извънредно време да се вкарат правила, регламентиращи работа на медиците и държанието на пациентите и посетителите в здравните заведения. Правилата постоянно и на всички места по света ги създават ръководителите, в тази ситуация на лечебни заведения, както и министерският екип. Другото е бягство от отговорност.

*Заглавието е заемка от мотото на Бил Клинтън „ Икономиката, глупако!”, с което той печели изборите в Съединени американски щати през 1992 година.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР