Липсата на общ подход на Румъния и България за Шенген

...
Липсата на общ подход на Румъния и България за Шенген
Коментари Харесай

Румънски евродепутат: Липсата на общ подход на Румъния и България за Шенген е грешка

Липсата на общ метод на Румъния и България за Шенген в договарянията с всички страни е неточност, счита румънският евродепутат от групата на Европейската национална партия Еуджен Томак. 

„ Следвахме разнообразни тактики в случай, че гласуването е пакетно и за двете страни. Следователно гласуването на Нидерландия против България автоматизирано е и против нас. Вътрешните министри на двете страни трябваше да имат обща тактика и да работят единно. Липсата на съгласуваност в най-малките елементи разреши на австрийския канцлер Карл Нехамер да бъде още по-радикален в неуместната си позиция против Румъния “, отбелязва Томак в обява на формалния си профил в обществената мрежа Facebook.

Той показва още две неточности, които съгласно него е позволила румънската страна през 2023 година във връзка с присъединението към Шенген.

На първо място държавното управление на Румъния трябваше да съди Съвета на Европейския съюз в Съда на Европейския съюз, разяснява Томак и напомня, че самият той е инициирал иск в съда против Съвета на Европейски Съюз.

Евродепутатът упреква и президента Клаус Йоханис, че е „ изцяло отсъстващ “.

„ Държавният глава имаше най-ефективния инструмент, с който можеше да промени развоя на това досие от огромен интерес за Румъния. Той е член на Европейския съвет, където трябваше да наложи тази тематика в дневния ред. Шенгенското пространство към този момент не е двустранна тематика, а европейски проблем ”, разяснява евродепутатът.

Според него следващата година Румъния няма съвсем никакъв късмет за Шенген, тъй като приоритет за страните-членки ще са изборите за Европейски парламент, а по-късно изборът на нова Европейска комисия. 

След унизителното гласоподаване, извършено предходната година на 8-и декември, всички вземащи решения – президентът, водачите на (управляващите партии - бел. прев.) СДП и НЛП, тогавашните и сегашните водачи на държавното управление – изрично твърдяха, че Румъния сигурно ще влезе в Шенген през 2023 година Но годината приключва с последния Съвет по правораздаване и вътрешни работи и виждаме, че Румъния, със своите 20 милиона румънски жители, към момента е отвън границите на Европейски Съюз, отбелязва Томак в обявата си, представен от Българска телеграфна агенция.

Той твърди, че най-вероятно удобният подтекст за приемане на единомислещо политическо решение ще бъде допустимо през 2025 година, по време на полското председателство на Европейския съюз.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР