Липсата на жени сред номинираните беше основна тема за критиката

...
Липсата на жени сред номинираните беше основна тема за критиката
Коментари Харесай

Връчиха наградите „Сезар”

Липсата на дами измежду номинираните беше съществена тематика за рецензията на премиите " Сезар " - френския отговор на " Оскар " -ите, макар че огромната премия беше присъдена на филм, отдаден на убийството на дами.

За най-хубав филм беше разгласен " The Night of the 12th " - трилър, основан на същинската история за убийството на млада жена, съобщи Агенция Франс Прес.

Имаше и малко холивудски искра, с помощта на изненадващото наличие на церемонията на Брад Пит, който връчи на Дейвид Финчър (режисирал го в " Боен клуб " и " Седем " ) премия за изцяло творчество.

Но доста внимание беше отделено на неналичието на дами в номинациите, като нито една жена не беше номинирана за най-хубав режисьор - в действителност нито една жена не е печелила премията от 2000 година насам (след Тони Маршал за " Venus Beauty Institute " ).

Единствената жена режисьор, чийто филм участваше в конкуренцията за най-хубав филм, беше Валерия Бруни Тедески, сестра на някогашната първа дама на Франция и певица Карла Бруни.

И нейният филм " Les Amandiers " (със заглавие " Forever Young " в чужбина) беше помрачен от скандал, обвързван със звездата му Софиан Бенасер, която е разследвана от полицията след обвинявания в обезчестяване и принуждение над сътрудник.

" Мисля си за всички дами режисьори, които трябваше да бъдат почетени довечера ", сподели Ноеми Мерлан, до момента в който приемаше премията за най-хубава поддържаща женска роля за присъединяване си в " The Innocent ".

" Липсват ми ", добави Мерлан, която през 2019 година завоюва интернационално внимание в " Portrait of a Lady on Fire ".

Алис Диоп завоюва премията за най-хубав дебют за кино лентата " Свети Омер " и сподели на публиката: " Ние не сме просто начинаещи и не сме просто мода ". " Гласът на дамите е извънредно значим. Надявам се, че следващата година и по-късно още веднъж ще бъдем тук ", сподели тя.

" Миналата година Академията за награди " Оскар " беше подложена на критика, че селекцията е толкоз бяла, а тази година - че е толкоз мъжка. " Сезар " -ите за 2023 година съчетават и двата типа непредставителност ", обявиха от групата " 50/50 ", която води акция за по-голямо посланичество на дамите във френското кино.

За най-хубав артист бе разгласен Беноа Мажимел за " Pacifiction ", а за най-хубава актриса - Виржини Ефира за " Paris Memories ".

Но вечерта принадлежеше на " The Night of the 12th ",йто завоюва общо шест награди, в това число за най-хубав режисьор за Доминик Мол./БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР