Липса на кадри, лошо обслужване и недоволни клиенти. Така накратко

...
Липса на кадри, лошо обслужване и недоволни клиенти. Така накратко
Коментари Харесай

Може ли AI да реши проблема с липсата на персонал в заведенията?

Липса на фрагменти, неприятно обслужване и недоволни клиенти. Така в резюме могат да бъдат разказани главните проблеми в ресторантьорския бизнес в България в последните години. Винаги е имало проблем с обслужването в заведенията и със съотношението „ цена-качество “, само че след Коронавирус рецесията обстановката сякаш се утежни доста.

Почти ежеседмично ставаме очевидци на вербални престрелки през обществените мрежи сред бизнеса и клиентите.  Очевидно казусът е доста сериозен и би трябвало да се мисли в посока намиране на продължително решение. Добрата вест е, че от сектора осъзнават и своята отговорност в тази " война " сред клиенти и притежатели.
Липса на личен състав
От Българската асоциация на заведенията (БАЗ) разясниха за Economic.bg, че Коронавирус рецесията е унищожила постигнатото от сектора до 2019 година Заради несигурността към сектора в пандемията доста хора са избрали да работят друго. Инфлацията по-късно пък е оскъпила продуктите и е наложила повдигане на заплатите, което, съгласно сектора, няма по какъв начин да бъде обезщетено напълно с повдигане на цените на техните артикули и услуги.

До 2019 година ние бяхме съумели да обучим сериозен набор от фрагменти, които избягаха в резултат на COVID-19, тъй като работата в бранша стана извънредно несигурна. Това разумно докара до понижаване в качеството на обслужване. Просто липсват фрагменти ", споделят от Асоциацията.

Клиентът също е стана " по-придирчив ". " Снимането на касови бележки се трансформира в народен спорт, като постоянно се демонстрират практики, които са общоприети за целия свят. Да, има и нелоялни сътрудници, само че сме безапелационни, че всеобщият случай не е подобен “, споделят от БАЗ.

От статистиката, която в Асоциацията водят за заетите в туристическия бранш в България, излиза наяве, че с всяка минала година броят на хората, избрали този бранш, понижава. През 2019 година те са били 122 458 души. Числото понижава всяка година и по този начин през 2022 година заетите в бранш „ Туризъм “ спадат до 89 651 индивида.

От БАЗ споделят, че се пробват да се оправят с казуса, като притеглят хора от чужбина, само че процедурите по издаване на визи са доста сложни и мудни. „ Правим опити да ги олекотим със съдействието на страната, само че е мъчно. Проблем е и езиковата преграда “, пишат от Асоциацията.

Прави усещане, че даже когато едно заведение на пръв взор е цялостно, оборотите му са мощно надолу. Просто хората започнаха да си поръчват надалеч по-пестеливо. И в случай че преди ядяха първо, второ и трето, в този момент е постоянно срещано двама души да си разделят една порция “, споделят още от БАЗ.
Решение на казуса
Един български стартъп има вяра, че е намерил решение на казуса. Росен Димитров, един от създателите на appetIT, споделя, че уеб основано приложение на правилото на QR кодовете, посредством което клиентите да поръчват, резервират и заплащат сметките си в ресторанта, освен ще реши казуса с неналичието на личен състав и лошото  обслужване, само че и ще помогне на сектора да внесе по-голяма прогнозируемост.

Ние сме се фокусирали върху това да следим държанието на клиентите. Какво поръчват, по какъв начин го поръчват. И на база на всичко това им даваме оферти за тях в другите заведения за хранене, които посещават и работят с нашето приложение “, споделя Димитров пред Economic.bg.
Как работи приложението?
На всяка маса в съответното заведение ще има QR код. След като той бъде сканиран, ще се появява цифрово меню, откъдето може да извършите своята поръчка. С помощта на бисквитки и следене на IP адреса на мобилното устройство, през което поръчвате, приложението ще генерира оферти особено за вас. Освен това, през приложението ще може да заплатите и сметката си. А бъдещите проекти на Росен и неговия екип са да надградят системата по подобен метод, че да може през нея да се вършат и резервации. По този метод се понижава до най-малко до момента на клиентите с личния състав.

От своя страна личният състав в заведенията ще вижда непосредствено на служебните си устройства какво са поръчали хората. Тоест, приложението има опция за директна връзка със системата на ресторанта.

Самите шефове виждат всичко това по-скоро като огромен плюс и спомагателно средство, в сравнение с като нещо, което ще измести келнерите. Всеки сервитьор в България обслужва към 10 маси, а би трябвало техният брой да е приблизително сред 6 и 8 “, споделя Росен Димитров.

За момента приложението работи като пилотен план в няколко заведения в София и Пловдив, а концепцията е от идната година да се насочат към морските курорти, където проблемите с неналичието на фрагменти са още по-големи.
Как стартира всичко?
Идеята за appetIT се ражда при започване на тази година, когато Росен и негов дълготраен другар чакат в столично заведение сметката си повече от 20 минути.

Тогава му споделих: Ето ти бизнес концепция и модел. Това е. “

И по този начин Росен, дружно с двама свои другари, Никола Костадинов и Ясен Губеров, затварят очи и скачат в концепцията, както самият той се показва.

В началото на лятото съумяват да създадат приложението и през август месец т.г. стартират работа с първите заведения за хранене. През това време съумяват да влязат в акселераторската стратегия на Inovation Capital.

Росен Димитров живее и учи дълги години в Англия и признава, че там има повече благоприятни условия, само че пък конкуренцията е доста огромна.

Тук конкуренцията е по-малка, само че пък на пазара му би трябвало време, с цел да се образова за такива новаторски хрумвания “, споделя той.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР