Линейни енергийни обекти – електропроводи, газопроводи, нефтопроводи, ще могат да

...
Линейни енергийни обекти – електропроводи, газопроводи, нефтопроводи, ще могат да
Коментари Харесай

Подготвят се улеснения за строителство на нови газо- и нефтопроводи

Линейни енергийни обекти – електропроводи, газопроводи, нефтопроводи, ще могат да се построяват към този момент въз основа на учредено сервитутно право, а не с право на градеж, както е в този момент. Това плануват промени в Закона заенергетиката, признати от държавното управление и препоръчани за утвърждение от Народното събрание, заяви държавната пресслужба.
Действащите сега текстове на закона плануват основаване на право на градеж както за построяването на здания и постройки, по този начин и за прокарването на подводни, надземни и подземни линейни обекти натехническата инфраструктура, припомня пресслужбата. Тази липса на разграничаване сред типовете енергийни обекти утежнява реализирането на капиталови планове на енергийните предприятия, са претекстовете за предлаганите промени.
С предлаганите промени се вкарва формулировка на линейните енергийни обекти, като към тях се включват и принадлежащите им трайно прикрепени към земята градивни детайли (например, стълбовете към електропроводите). Действащият сега режим за придобиване на вещни права води до закъснение в развиването на енергийната инфраструктура. В същото време, това е причина за оскъпяване на вложенията, възнаграждение на неустойки и загуби на финансиране, показва пресслужбата.
Друга предлагана от кабинета смяна планува опцията за възмездно придобиване на парцели – частна държавна или общинска благосъстоятелност, без търг или конкурс за построяването или разширението на площадкови енергийни обекти (трафопостове, подстанции и други).
Предложените законови ремонти целят понижаване на административните процедури за създаване на линейни енергийни обекти, се споделя в известието. Според текста му със законопроекта се основават условия за дейно осъществяване на плановете от общ интерес, касаещи трансевропейската енергийна инфраструктура.

По-прост режим и за зареждане на електрически автомобили
Правителственият законопроект предлага основаването на несъществуващи до момента правила за операторите на обществено налични зарядни точки за електрически транспортни средства. С новите текстове се регламентират фигурите на оператор на обществено налична зарядна точка и ползвателите на услуги за зареждане като се транспонират разпореждания от директивата за инфраструктурата за различни горива.

Предвиден е ред за присъединение на зарядната точка към електроразпределителната мрежа.

Разгръщането на зарядната инфраструктура ще послужи като тласък за по-широкото потребление на електрически транспортни средства, което е фактор за запазване на околната среда, близки до нулевите нездравословни излъчвания и мощно понижаване на шума, се показва в известието.

Достъп до електромрежата няма да може да се лишава
Съществуващата все още опция операторите на електропреносната и електроразпределителните мрежи да отхвърлят достъп до тях заради утежняване на изискванията за доставяне, се лишава. Тя се заменя свъзможност краткотрайно да се ограничи или прекрати достъпът на ползвателите при избрани условия. Ограничаването на достъпа се отнася за към този момент присъединени ползватели. С тези промени се транспонират напълно европейски наставления, свързани с общите правила за вътрешния пазар на електрическа енергия и на природен газ.
Други текстове вкарват задължението при отвод от присъединение на нови консуматори, операторите на електропреносната, електроразпределителната, газопреносната и газоразпределителните мрежида стимулират документално решението си. В момента категорично условие за документално обосноваване не съществува в законодателството. По този метод ще се подсигурява по-голяма правна сигурност за ползвателите на енергийниуслуги, се стимулира вносителят.
С измененията се не разрешава прехвърлянето на личния състав на оператор на преносна мрежа, към предприятия, изпълняващи някоя от дейностите по произвеждане или доставка.
Поставят се условия и към състава на надзорния орган на самостоятелния метафоричен оператор. Той би трябвало да включва членове, представляващи отвесно интегрираното дружество и членове, представляващи акционери – трети страни.

Операторът на система за предпазване на природен газ ще има самостоятелни от отвесно интегрираното дружество права за взимане на решения по отношение на активите, нужни за поддръжката, употребата или създаването на оборудванията за предпазване. По този метод се подсигурява независимостта на оператора, която би трябвало да бъде обезпечена, даже и когато той е част от отвесно интегрирано дружество, се споделя в известието.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР