Лимончело и лимонов кърд - 2 рецепти, които задължително трябва

...
Лимончело и лимонов кърд - 2 рецепти, които задължително трябва
Коментари Харесай

Лимончело и лимонов кърд

Лимончело и лимонен кърд - 2 предписания, които наложително би трябвало да впишете в готварския си бележник

Необходими Продукти

За лимочело


● захар - 150 г, кристал
● вода - 100 мл студена
● лимони - 4 бр.
● водка - 300 мл, висококачествена

за ЛИМОНОВ КЪРД


● лимонен сок - 100 мл
● лимонова кора - от 2 - 3 лимона, тънко настъргана
● пудра захар - 150 г
● масло - 125 г
● яйца - 3 бр. цели
● жълтъци - 3 бр.
● ванилия - 1 ч.л. дестилат

Начин на подготвяне

За лимончело:

Захарта и водата се слагат в тенджерка на сдържан котлон. Разбърква се, кипва се към 2-3 мин. и незабавно се смъква от огъня. Лимоните се измиват и се настъргва кората на тънко ренде. Оставят се встрани.

Към захарния сироп се прибавя водката и лимоновите кори, разбърква се добре. Налива се в сухи стерилизирани бутилки. Съхранява се в ледник до три месеца.

Преди сервиране се прецежда през фина цедилка. Поднася се с лед.

Инфо: Culinary with me

Забележка: Ползвала съм висококачествена водка Руски стандарт. Това е вид на домашно подготвяне на по този начин приятния ликьор Лимончело. Рецептата е на Лорейн Паскал - създател на доста кулинарни книги и излъчвания. Както споделя известната кулинарка: Когато животът ви сервира лимони, направете си домашно лимончело!

Този тип домашно подготвен ликьор може да се употребява при изработката на сладкиши, овкусяване на торти, кремове.

За лимоновия кърд:

В тенджера се слага изцеден лимонен сок, захарта, ванилията и маслото. Загрява се на сдържан котлон, до момента в който маслото и захарта се разтопят при непрестанно безредие.

В купа се разрушават яйцата и жълтъците до крем. Консистенцията би трябвало да е с плътност на палачинково тесто. Към яйчената примес се налива горещия маслен сос при непрестанно пламенно безредие.

След като се темперират добре яйцата, се връщат в тенджерката и се слагат на мощно сдържан котлон. Готви се за 10-15 мин. при непрестанно безредие.

Сместа не би трябвало да завира, тъй като яйцата незабавно ще се сготвят и се се получат бъркани яйца. При мен от 9 степени на котлона се подготвя на 3-4 степен.

След като сместа стартира да се сгъстява и пяната да изчезва, ще се получи прекрасен гъст крем с жълт цвят. Кремът е подготвен, когато лъжицата остави диря по дъното на тенджерката или се образува тъй наречените палто на лъжицата. Веднага се смъква от котлона и се налива в сухи бурканчета.

Инфо: Вкусно с Йоли

Забележка: Този лимонен кърд е подобаващ за заряд на торти, за срастване на бисквити или за утринна закуска върху препечена филийка самун. Съхранява се в ледник до няколко седмици. Използвах останалите лимони от ликьора, за какво им бях свалила кората, а те не могат дълго по този начин да останат. Ползвала съм 4 био лимона.

Подобна рецепта съм пускала при приготвянето на Маслен тарт със заливка от лимонен кърд, само че тази рецептата е по-добра и по-богата, по тази причина си позволявам още веднъж да я споделя с вас.

Лимончелото и лимоновият кърд са доста сполучливи!

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР