Лиляна Павлова, министър за Българското председателство на Съвета на ЕС,

...
Лиляна Павлова, министър за Българското председателство на Съвета на ЕС,
Коментари Харесай

Павлова и Таяни подписаха нови законови регулации за България

Лиляна Павлова, министър за Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз, и Антонио Таяни, ръководител на Европейския парламент, подписаха 15 законодателни акта. Подписването се състоя в Страсбург през вчерашния ден, 30 май, оповестиха от Дирекция " Комуникация и пресцентър " на Министерство за Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз 2018.
Цел на въвеждането на новите правила и на смяната в регламентите е хармонизиране на разпоредбите и нормите във всички страни от Европейски Съюз от една страна и въвеждането на спомагателни регулации. Те ще доведат до понижаване на бюрокрацията, по-висока сигурност и запазване на околната среда.
Един от документите е предложение за изменение на инструкция по отношение на енергийните характерности на постройките . Директивата ще влезе в действие 20 дни след публикуването й в формалния вестник на Европейски Съюз. Срокът за транспонирането на това законодателство е 20 месеца. Друго предложение на Европейския парламент и на Съвета са спомагателни ограничения против изпирането на пари и финансирането на тероризъм.
Основните промени включват: разширение на достъпа до информация по отношение на действителните собственици; повишение на прозрачността във връзка със собствеността на сдруженията и доверителната собственост; справяне с рисковете, свързани с предплатени карти и виртуални валути; съдействие сред звената за финансово разузнаване; възстановяване на контрола върху преводи с присъединяване на високорискови трети страни.
Нова правна рамка се приема и срещи против нелоялната конкуренция . С регламента се променя съществуващите правила, които към този момент разрешават налагането на по-високи мита върху дъмпингов или субсидиран импорт за да се обезпечи по-добра отбрана на производителите от Европейски Съюз.
Допълнителни правила уеднаквяват стандартите в Европейски Съюз за биологичното произвеждане и етикетирането на биологични артикули. Те имат за цел да насърчат развиването на този тип произвеждане в Европейски Съюз, да подсигуряват лоялна конкуренция за земеделските стопани и оператори, да предотвратят измамите и нелоялните практики и да подобрят доверието на потребителите. По отношение на биопродукцията от 1 януари 2021 година с изключение на опростяване на разпоредбите за произвеждане и за узаконяването за дребните аграрни стопани, се ускорява контрола по цялата верига на доставки и се уголемява обсега на артикули, които ще бъдат наранени от новите правила за органично произвеждане (напр. сол, корк, пчелен восък, мате, лозови листа, сърцевини от палмово дърво) и спомагателни правила за произвеждане (напр. за развъждането на елени, зайци и домашни птици).
От 1 септември 2020 година ще се ползва и подписания през вчерашния ден правилник за промяна на системата за одобрение на вида и контрол на пазара на моторни транспортни средства и техните ремаркета в Европейски Съюз.
Променят се и няколко наставления, касаещи депонирането на боклуци. " Пакетът за отпадъците " е обвързван с целта на Европа да върви към кръгова стопанска система и затварянето на виталния цикъл на продукта - от производството и потреблението до ръководството на отпадъците. Държавите членки ще би трябвало да се стремят към повторното потребление на битови боклуци и тяхното преработване: до 2025 година - 55 процента; до 2030 - 60 процента; до 2035 - 65 %. До 1 януари 2025 година се вкарва разделно събиране на текстилни произведения и рискови боклуци от семействата. Определят се и съответни цели за преработване на опаковки. До 31 декември 2023 година би трябвало да бъде обезпечено разделно събиране или преработване на биологични боклуци от източника на такива (напр. домашно компостиране). Новите правила допълват към този момент съществуващото законодателство за разделно събиране за хартия и картон, стъкло, метали и пластмаса.
Подписва се и правилник, с който се вкарва рамка за включването на излъчванията и поглъщанията на парникови газове от земеползването, измененията в земеползването и горското стопанство (ЗПЗГС, LULUCF) в рамката в региона на климата и енергетиката до 2030 година Този законодателен акт ще помогне за понижаване на излъчванията на парникови газове в Европейски Съюз в интервала 2021-2030 година посредством по-добра отбрана и ръководство на земите и горите в Съюза. Това ще даде опция на Европейски Съюз да реализира поетата по Парижкото съглашение цел за понижаване на излъчванията с най-малко 40 % до 2030 година
С още три решения на Европейския парламент и на Съвета посредством Европейския фонд за пригаждане към глобализацията се дава техническа помощ на фонда и спомагателна поддръжка на съкратени служащи. Средства от фонд " Солидарност " на Европейски Съюз пък се дават в помощ на Гърция, Испания, Франция и Португалия за премахване на вредите от бедствия, които се случиха в тези страни през 2017 година
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР