Лихвите по жилищните кредити у нас продължават да падат. Средната

...
Лихвите по жилищните кредити у нас продължават да падат. Средната
Коментари Харесай

Жилищните кредити продължават да поевтиняват

Лихвите по жилищните заеми у нас не престават да падат. Средната годишна рента по новите жилищни заеми у нас възлиза на 2.68%, сочат данните на Българската национална банка към края на месец септември. Лихвеният % понижава с 0.02 процентни пункта по отношение на предходния месец август. На годишна база понижението доближава 0.19 процентни пункта, защото през септември 2020 година, ипотечните заеми са били договаряни при междинна годишна рента от 2.87%.

Годишният % на разноските по заемите за жилище възлиза на 2.95% през септември тази година. Това е лек спад от 0.04 прочие п. на месечна база и намаляване от 0.13 прочие п. по отношение на същия месец на предходната година. За съпоставяне, ГПР тогава е бил на приблизително равнище от 3.08%.

Жилищното кредитиране записва бързи темпове на напредък през последната година. Само за последните 12 месеца, банките са отпуснали заеми за жилища за близо 2 милиарда лв.. Според пследната макроикономическа прогноза на Българска народна банка, това се дължи на ниските лихви, удобните вероятности пред имотния пазар и облекчаването на кредитните стандарти от страна на банките. Към края на месец септември тази година, общата сума по всички жилищни заеми у нас доближава 13.513 милиарда лв., като нараства с 16.2% на годишна база.
 Изтеглихме жилищни заеми за близо 2 милиарда лв. единствено за година Изтеглихме жилищни заеми за близо 2 милиарда лв. единствено за година
Ниските лихви, бурният заможен пазар и облекчаването на кредитните стандарти от страна на банките предизвикаха засилен интерес към жилищн...

Лихвите по потребителските заеми резервират нивото от предходния месец, като през септември са били на приблизително годишно равнище от 8.40%. Това е покачване по отношение на година по-рано, когато междинната рента при заемите в левове е достигала 8.06%. Годишният % разноски по заемите за ползване понижава на месечна база с 0.02 прочие п. до приблизително 8.93%. На годишна база обаче се регистрира покачване от 0.32 прочие п., защото през септември 2020 година междинното ниво по ГПР е възлизало на 8.61%.

Потребителските заеми у нас доближават 12.977 милиарда лв. към края на месец септември тази година, което е растеж от 9.9% на годишна база.

Кредитите за бизнеса нарастват през септември на месечна база. Заемите за суми до 1 млн. евро, контрактувани в левове, са били със междинна годишна рента от 3.12% през септември. Това е растеж от 0.18 прочие п. по отношение на август (2.94%). На годишна база се регистрира намаляване от 0.10 прочие п., защото година по-рано тези заеми са били договаряни при междинна рента от 3.22%.

Кредитите за бизнеса за сума над 1 млн. евро, договаряни в левове, са били със междинна годишна рента от 2.27% през септември. Това е ръс от 0.08 прочие п. по отношение на август (2.19%) и спад от 0.21 прочие п. по отношение на септември 2020 година (2.48%).
 Българска народна банка: Силното търсене на жилищни заеми подвига растежа на кредитирането Българска народна банка: Силното търсене на жилищни заеми подвига растежа на кредитирането
Силното търсене на жилищни заеми ще ускори растежа на кредитирането през тази година, излиза наяве от макроикономическата прогноза на Бъл...

Заемите за суми до 1 млн. евро, контрактувани в евро, са били със междинна цена от 2.47% през септември. Това е растеж от 0.05 прочие п. по отношение на август (2.41%) и спад от 0.40% по отношение на същия месец на предходната година (2.87%).

Новите заеми за над 1 млн. евро, контрактувани в евро, са вървели със междинна годишна рента от 2.55% през септември. Това е растеж от 0.38 прочие п. на месечна база (2.18%) и 0.39 прочие п. по отношение на година по-рано (2.16%).

Кредитите за нефинансовите компании нарастват с 4.1% на годишна база през септември 2021 година и в края на месеца доближават 36.246 милиарда лв..

*ГПР (годишен % на разходи) включва всички лихвени заплащания по заема, както и всички такси, комисиони и други разноски за сметка на клиента, осъществяването на които е изискване за отпущането на заема.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР