Лидерката на беларуската опозиция Светлана Тихановска призова европейските лидери да

...
Лидерката на беларуската опозиция Светлана Тихановска призова европейските лидери да
Коментари Харесай

Опозиционерката Тихановска възмутена от телефонния разговор на Меркел с Лукашенко

Лидерката на беларуската съпротива Светлана Тихановска прикани европейските водачи да заобикалят контакти с Александър Лукашенко, съобщи Франс прес.

Тихановска, която взе участие през вчерашния ден във Виена в конференцията " Към проспериращо и несъмнено бъдеще за Беларус " в поддръжка на гражданското общество в някогашната руска република, изрази удивление, че немската канцлерка Ангела Меркел е провела неотдавна телефонни диалози с Лукашенко.

" Какъв разговор може да има, когато хора са арестувани и измъчвани всеки ден? ", попита кандидатката на опозицията на президентските избори в Беларус през август предходната година. Тя предизвести, че е допустимо контактите с Лукашенко да засилят чувството му за безотговорност, и акцентира, че в страната " може да стартира същински разговор едвам когато всички политически пандизчии бъдат освободени и насилието спре ".

Тихановска, която живее в заточение в прилежаща Литва, твърди, че е спечелила изборите в Беларус. Централната изборна комисия обаче разгласи за победител Александър Лукашенко, който ръководи някогашната руска република с твърда ръка към този момент над четвърт век. Наричан от някои на Запад " последния деспот в Европа, президентът на Беларус потуши със мощ митингите против преизбирането си.

Изолиран дипломатически, Лукашенко беседва два пъти по телефона с Меркел предходната седмица, по отношение на мигрантската рецесия на беларуско-полската граница. Той е упрекван, че докарва съзнателно мигранти от Близкия изток и ги кара да се пробват да влязат нелегално в Полша и две други страни от Европейския съюз - Литва и Латвия, с цел да си отмъсти за глобите, които му бяха наложени от Европейски Съюз болести репресиите против протестното придвижване.

" Разбирам за какво (Меркел беседва по телефона с Лукашенко), по филантропични аргументи... само че, като беларускиня, от позиция на беларусите, това изглеждаше доста необичайно ", акцентира Тихановска. Тя добави, че беларуската съпротива въпреки всичко е била успокоена, че " това не е знак за легитимиране на режима (в Минск) и че е ставало въпрос единствено да се помогне на хората, блокирани ", покрай източната граница на Европейски Съюз.

Ръководителят на представителството на Европейски Съюз в Беларус, германецът Дирк Шубел, удостовери, че не става въпрос за придаване на каквато и да било легитимност на Александър Лукашенко. В немското официално съобщение след диалозите с Меркел Лукашенко бе наименуван " господин ", а не " президент. "

В телефонен диалог с Тихановска през вчерашния ден Меркел удостовери " неизменимата поддръжка " на Германия за демократичното придвижване в Беларус. Режимът в Минск би трябвало да спре репресиите против опозицията и самостоятелни публицисти, да освободи политическите пандизчии и да стартира разговор с гражданското общество, с цел да реши рецесията посредством свободни и почтени избори ", сподели представителят на немското държавно управление Щефен Зайберт.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР