Лидерите от Арабската лига отказаха днес да вземат страна във

...
Лидерите от Арабската лига отказаха днес да вземат страна във
Коментари Харесай

Арабската лига отказа да вземе страна в конфликта в Украйна

Лидерите от Арабската лига отхвърлиха през днешния ден да вземат страна във войната в Украйна и приканиха за политическо решение на спора, който засегна стопанските системи на страните от организацията, съобщи ДПА.

Това бе първата среща на върха на Арабската лига от три години поради пандемията от ковид. Двудневният конгрес се организира в Алжир.

Лидерите на арабските страни показаха " ангажимент към правилата на необвързването и обща арабска позиция за войната в Украйна, учредена на отвод от потребление на мощ ", се споделя в заключителната декларация на срещата.

Едно политическо решение на рецесията би трябвало да подхожда на Устава на ОО Н и да регистрира " опасенията в областта на сигурността " на всички наранени страни, написа още в текста.

Няколко арабски страни споделиха, че могат да играят посредническа роля във войната , по всяка възможност в опит да запазят положителни връзки с Москва, отбелязва ДПА.

Почти всички арабски страни обаче гласоподаваха предишния месец в поддръжка на резолюция на Общото заседание на Организация на обединените нации, осъждаща анексията от Русия на четири украински района.

В обръщение към двудневния конгрес съветският президент Владимир Путин сподели през вчерашния ден, че страната му желае " да развие по-нататъшно всеобхватно съдействие с Арабската лига и всички нейни страни членки за подсилване на районната и световната сигурност ".

Срещата на върха в Алжир се организира на фона на енергийна и продоволствена рецесия, породени от войната в Украйна.

Египет, който е арабската страна с най-голямо население - над 100 милиона души, е международен вносител номер едно на пшеница. Той наскоро претърпя покачване на цените на храните, което се изяснява с проблеми с вноса, породени от войната, показва ДПА.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР