Лидерите на Япония, Индия, Австралия и САЩ предупредиха днес да

...
Лидерите на Япония, Индия, Австралия и САЩ предупредиха днес да
Коментари Харесай

Куад: Опити да се промени статуквото със сила няма да бъдат толерирани

Лидерите на Япония, Индия, Австралия и Съединени американски щати предизвестиха през днешния ден да не се правят опити за " смяна на статуквото със мощ " на фона на опасения за възможна инвазия на Китай в Тайван, съобщи Агенция Франс Прес.

Съвместното мнение на така наречен блок Куад(Quad – от Quadrilateral Security Dialogue - Четиристранен разговор по сигурността – б.р.) не загатва директно въобще засилващата се китайска военна мощност в района, само че оставя малко подозрения защо се отнася.

Внимателно подбраните думи в документа също по този начин засягат и войната в Украйна, без обаче да съдържат някаква обща позиция за съветската инвазия, която Индия отхвърля да осъди.

Останалите страни в Куад по-рано са споделяли гледната си точка, че мощен отговор на съветската война е нужен - подобен, който ще изпрати обръщение и на други страни, в това число Китай.

" Докато съветската инвазия в Украйна раздрусва фундаменталните правила на интернационалния ред…потвърждаваме, че едностранни опити да се промени статуквото със мощ в никакъв случай няма да бъдат толерирани на никое място, изключително в Индо-тихоокеанския район ", съобщи домакинът на срещата – японският министър председател Фумио Кишида.

Становището на четворката не загатва нито Русия, нито Китай, а изброява лист с действия, за които Пекин постоянно е упрекван в района.

Отделно Байдън съобщи в границите на срещата, че войната в Украйна се трансформира в " световен проблем ", подчертаващ, че е значимо да се отбрани интернационалния ред. 
По обявата работи: Георги Николов
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР