Лидерите на Украйна и България са обсъдили сътрудничеството на своите

...
Лидерите на Украйна и България са обсъдили сътрудничеството на своите
Коментари Харесай

CNN: София и Киев обсъдиха защитата на новия зърнен коридор през Черно море от руския боен флот

Лидерите на Украйна и България са разискали съдействието на своите страни в Черно море за обезпечаване на " зърнения кулоар " след отдръпването на Русия от решаваща договорка, която докара до възходящи страхове за световната продоволствена сигурност, оповестява CNN, представена от Агенция " Фокус ".

Оттеглянето на Русия от " зърнената договорка ", контрактувана с посредничеството на Турция и Организация на обединените нации, имаше вцепеняващ резултат върху комерсиалното мореплаване, употребяващо трите украински черноморски пристанища, от които се изнася множеството зърно. Русия предизвести, че корабите, напускащи тези пристанища, могат да бъдат атакувани. Тя предприе и аткивни военни дейности за секване на износа, като бомбардира дунавските и черноморските пристанища на Украйна и в един случай изпрати хеликоптер на борда на турския сухотоварен транспортен съд " Шюкрю Окан ", плаващ под флага на Палау.

Оттогава Украйна и Съединени американски щати сътвориха собствен личен морски кулоар за мореплаване, само че не са в положение да подсигуряват сигурността му заради превъзходството на съветските военноморски сили в Черно море. За първи път новият маршрут, който минава през териториалните води на Румъния и България, беше употребен предходната седмица от контейнеровоз, който доближи турски, води без да провокира реакцията на Москва.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски се срещна с министър-председателя на България Николай Денков, с цел да обсъдят коридора в коридорите на срещата на върха Украйна-Западни Балкани, извършена в понеделник в гръцката столица Атина.

Двамата водачи " разискаха съдействието сред черноморските страни за обезпечаване на устойчива сигурност в Черно море и действието на " зърнения кулоар “ по различни способи “, оповестиха от кабинета на Зеленски.

Зеленски благодари на Денков за неотдавнашното българско решение да даде военна помощ на Украйна, съгласно службата.

Едновременно с това се разбра, че Украйна договаря с някои от най-големите застрахователни компании в света за покриване на застраховките на корабите, пътуващи до и от нейните пристанища на Черно море - решаваща стъпка към цялостното обновяване на жизненоважния експорт на зърно.

Работата по осигурителен механизъм следва отдръпването на Русия от Черноморската зърнена самодейност предишния месец, което заплашва безвредното прекосяване на кораби, пренасящи зърно до и от украинските пристанища.

Провалът на договорката – подписана с посредничеството на Турция и Организация на обединените нации преди година - към този момент докара до повишение на цените на храните в международен мащаб.

За да продължи доставките на зърно, държавното управление на Украйна ще споделя евентуалните загуби със застрахователите, което би трябвало да направи покритието за пътешестване през рискови украински води по-достъпно за комерсиалните корабни компании.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР