Лидерите на страните от Западните Балкани подписаха днес в Берлин

...
Лидерите на страните от Западните Балкани подписаха днес в Берлин
Коментари Харесай

Лидерите на страните от Западните Балкани подписаха три споразумения в Берлин

Лидерите на страните от Западните Балкани подписаха през днешния ден в Берлин три съглашения за взаимно признание на персонални карти, дипломи и професионална подготовка.

Целта е посредством засилената интеграция да се стабилизира регионът, белязан от напрежение след разпада на Югославия и етническите войни от 90-те години.

Германският канцлер Олаф Шолц е хазаин на водачите на шестте балкански страни и Европейския съюз като част от по този начин наречения Берлински развой, стартират от неговата предшественичка Ангела Меркел.

В срещата взе участие и българският длъжностен министър председател Гълъб Донев. Тази седмица немски представител съобщи, че Сърбия би трябвало да избира сред участие в Евросъюза или по-тясно партньорство с Русия.

" Бруталната съветска експанзия против Украйна ни принуждава да се обединим в отбрана на европейската независимост и сигурност ", съобщи немският канцлер Олаф Шолц.

По думите му е извънредно време за превъзмогване на районните спорове, които не престават прекомерно дълго.

" Конфликти, които ви разделят и връщат страните ви обратно по пътя към Европа. Процесът на нормализация сред Сърбия и Косово би трябвало да бъде интензивен, тъй че дано го създадем ", сподели още Олаф Шолц.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР