Лидерите на страните от Западните Балкани подписаха Декларация относно Общия

...
Лидерите на страните от Западните Балкани подписаха Декларация относно Общия
Коментари Харесай

Лидерите на Западните Балкани подписаха декларации за Общ регионален пазар и Зелен дневен ред

Лидерите на страните от Западните Балкани подписаха Декларация по отношение на Общия районен пазар и Зеления дневен ред. Това се лучи в наличието на министър-председателя Бойко Борисов в границите на Срещата на върха по Берлинския развой в онлайн връзка.

Двата документа са сериозен триумф за взаимното домакинство на България и на Република Северна Македония на Берлинския развой, се отбелязва в пресъобщение на държавната пресслужба.

Министерският съвет утвърди обновената рамкова позиция по Зелената договорка предходната седмица. Така България отбелязва, че би могла да поддържа препоръчаното повишение на задачата за понижение с 55% на излъчванията СО2 до 2030 година спрямо равнищата от 1990 година, при изискване, че бъдат обезпечени съответни обезщетителни механизми.

Днес посредством декларацията за Зелен дневен ред Западните Балкани показват своята подготвеност и ангажираност към постигането на задачите на Европейската зелена договорка, посредством забележителен принос за амбициозния Зелен дневен ред за района.

Западните Балкани се ангажират да ползват дейности в пет основни области:

- климат, енергетика, мобилност;

- кръгова икономика;

- разчистване на въздуха, водата и почвата;

- стабилно земеделие и произвеждане на храни;

- биоразнообразие.

Това ще даде опция страните от района да бъдат дейни участници, допринасящи в развиването на политиките на Европейски Съюз, а освен в тяхното осъществяване.

Общият районен пазар от своя страна има за цел да свърже стопанските системи на Западните Балкани посредством свободно придвижване на хора, артикули, услуги и капитали. Декларацията предизвиква също основаването на районни цифрови, индустриални, капиталови и иновационни връзки.

По-доброто свързване на стопанските системи на Западните Балкани в района и с Европейски Съюз също по този начин изисква мощен ангажимент от тези страни за осъществяване на промени, задълбочаване на районната икономическа интеграция и развиване на Общия районен пазар на основата на достиженията на правото на Европейски Съюз, с цел да създадат района по-привлекателна капиталова зона. Не на последно място по-дълбоката икономическа интеграция на района е от изгода и за възобновяване му от рецесията с COVID-19.

Новата визия за районното икономическо пространство е в цялостно сходство с неотдавна показания от Европейската комисия Икономически и капиталов проект за Западните Балкани. Той е значим освен във връзка с финансовата поддръжка за района, само че и по отношение на включването на непосредственото съседство на Европейски Съюз в същия развой на възобновяване, през който би трябвало да преминат всички страни от Европейски Съюз, написа още държавната пресслужба.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР